Театр опери і балету (№ 28)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Театр опери і балету 1897 – 1900 рр. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Театр опери та балету 1897 – 1900 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Трикутний тимпан головного фасаду міститить 10-фігурну композицію А.Попеля “Радощі і страждання життя”.

Плафон вестибюля прикрашений 12 картинами, намальованими під керівництвом Т.Попеля. Вони символізують пори року, різні мистецтва і професії.

З другого поверху вестибюлю можна потрапити у Дзеркальне фойє. Настінні панно на теми театральних творів намальновані під керівництвом С.Дембіцького. Плафон приклашено 3 картинами С.Дембіцького – “Танець”, “Поезія”, “Музика”.

Скульптурні прикраси залу виконали П.Гарасимович, П.Війтович, Е.Подгурський, Д.Джованетті. Живопис стелі виконано під керівництвом С.Рейхана.

26 – 28 жовтня 1939 р. у приміщенні театру відбулись Народні збори Західної України, які прийняли декларацію про встановлення совітської влади (і, треба думати, про возз’єднання з Радянською Україною). З 1939 р. тут працює Державний академічний театр опери і балету ім.І.Я.Франка [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 50, 68].

Сучасна адреса – просп.Свободи, 28.

Адресу № 28 має Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, від 1956 до 2000 року театр носив ім’я Івана Франка, до 1939 року це був Великий міський театр.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)