Са – См

Сербська вул.

Сербська вул.

Дата: 19 січня 2007 року, № 7 (77)

Перпендикулярно до вулиці Руської на південь від площі Ринок відходить вулиця Сербська. Частина її від Ринку до Староєврейської з кінця XVI століття називалася Торговищем худоби, бо саме тут євреї торгували цим товаром.

Із початку XVI століття вулиця дістала назву Шкоцька.

Тривалий час вважали, що зазначена назва пішла від декількох шотландських родин, які нібито тут мешкали, але в підсумку історики зійшлися на тому, що Шкоцька – це перекручена Скотська, пов’язана з тією ж худобою. Друга частина Сербської – від Староєврейської до Братів Рогатинців – сформувалася лише в другій половині XIX століття і називалася Ружаньцовою та Трояндовою. Третя частина – від Братів Рогатинців до площі Соборної – з початку XIX століття мала назву Бернардинська нижча, бо виходила до монастиря бернардинів. 1871 року всі три частини вулиці об’єднали під назвою Сербська, хоча немає якихось достовірних доказів, що тут колись мешкали серби. Під час німецької окупації Львова (1941-1944) вулицю називали Хорватською, бо серби були запеклими ворогами фашистської Німеччини, а хорвати – її союзниками. Забудова вулиці: ренесанс, бароко, класицизм, сецесія.

Джерело: “

1997 р. Перспектива від пл.Ринок
У будинку № 1 за польських часів був магазин кухонного посуду Гехлера, ремонт парасольок Коркеса та магазин тканин Ґлімера, а за радянських – ательє…
Житловий будинок (№ 3) (+)
14 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 4 у 1950-ті була артіль “Харчопромкомбінат”, нині тут житловий будинок. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська…
Житловий будинок (№ 9) (+)
Житловий будинок 17 ст. (Сербська, № 11) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р.,…
Житловий будинок (№ 11) (+)
У житловому будинку № 13 від радянських часів працював великий гастроном, тепер тут – гриль-бар “Старий Львів” і магазин продуктів “Жираф”. 	Ілько…
Будинок (№ 13) (+)
У житловому будинку № 15 за Польщі був магазин кухонного посуду Любіна, за радянських часів – Кооперативне товариство художників і закусочна, нині –…
2007 р. Перспектива від вул.Валової в бік пл.Ринок