Свєнціцького вул.

Вулицю Франка з вул.Стуса з’єднує вулиця Свенціцького, названа так 1991 року на честь видатного українського філолога та мистецтвознавця Іларіона Свенціцького (1876-1956). Від 1885-го вона була частиною вулиці Двєрніцького, польського генерала, командувача гвардії Народової 1848 року, за часів німецької окупації – частиною вулиці Бадґассе, від 1944-го – частиною Інститутської, а в 1975-1991-х – частиною вулиці 30-річчя Перемоги.

В будинку № 1 за Польщі було Товариство наукової допомоги, за радянських часів – Львівська зональна комсомольська школа й Університет марксизму-ленінізму, нині Інститут фізики конденсатних систем. У будівлі також працює комп’ютерна фірма УАРНЕТ, де 1993-го вперше у Львові відбулося під’єднання до всесвітньої мережі інтернет.

Під № 2 від радянських часів міститься управління західної електроенергетичної системи “Укренерго” з семиповерховою офісною прибудовою 1970-х років. Старий корпус установи розпочали будувати 1938-го, а завершили вже в радянські часи, тоді ще був вхід із фасаду, який згодом замурували.

У будинку № 3 за Польщі була бурса імені Костюшкі, зараз тут 4-та міська комунальна лікарня.

Під № 5 від радянських часів міститься фармацевтична фабрика аптекоуправління.

У будинку № 7 від часів СРСР міститься Спортивно-технічний клуб і курси водіїв.

У житловому будинку № 9/11 до війни була нафтова спілка “Рекорд”.

Під № 15 за польських часів була фабрика цукрових виробів Міхотка, в 1950-х – Львівський державний педагогічний і вчительський інститут, згодом середня заочна школа № 15 і середня школа № 27 з російською мовою навчання, нині тут середня школа № 27.

У будинку № 17 за Польщі була VIII природнича гімназія імені Казимира Великого, за радянських часів – середня школа робітничої молоді № 14 з російською мовою навчання, Дитяча юнацько-спортивна школа “Олімпійські резерви з футболу “Карпати”, а від червня 2002-го – Український Католицький Університет.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм, вілли.

Джерело: “”, 21 листопада 2008 року, № 172 (480)