^Кр – Ку

Краківська вул.

Краківська вул.

Слід знати, що вулиця вели до Краківської брами міста.

Від північно-західного кута площі Ринок на північ іде вулиця Краківська, одна з найдавніших у Львові, яка виникла одночасно з Ринком.

Під назвою Татарська її згадано наприкінці XIV століття, оскільки тут селилися татари. Із 1440-х років вона мала назву Краківська, адже виходила до Краківської брами, а звідти починалася дорога на Краків. 2006 року на перетині з вулицею Лесі Українки археологи знайшли фундамент Краківської брами XV-XVIII століть, яку австрійська влада знесла наприкінці XVIII століття.

На розі з вул. Вірменською ще на початку ХХ ст. стояли чотири будинки: № № 6, 8, 10 і 12. У будинку № 6 у 1573-1574 роках мешкав український першодрукар Іван Федоров, і є підстави вважати, що власне тут надруковано першу в Україні книгу “Апостол”. 1922 р. вночі завалився кутовий будинок, і під його уламками загинуло декілька десятків людей. Решту будинків цієї сторони розібрали, у післявоєнні часи на цьому місці обладнали дитячий майданчик. У період “перебудови” тут стихійно виник перший у Львові невеличкий вернісаж, де можна було купити твори львівських художників. Картини висіли акурат на стіні будинку, сусіднього з будинком Івана Федорова. Цей міні-вернісаж діяв до початку 1990-х, коли він перебрався на своє теперішнє місце.

На початку 1920-х років після того, як розвалили старий будинок на Краківській (він стояв між сучасними будинками № № 16 і 18), влаштували вхід до Вірменської церкви. За радянських часів його закрили й відновили лише у травні 2003-го. На початку 1990-х кам’яними тумбами перегородили автомобільний рух у напрямку Преображенської церкви.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)

2007 р. Перспектива від пл.Ринок
Житловий будинок (№ 4) (+)
Житловий будинок 18 – 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 52]. …
[Готель № 8 – 12]
[Готель № 8 – 12] (+)
2007 р. Перспектива від перехрестя з вул.Вірменської
Житловий будинок 16 – 18 ст. (Вірменська, 5) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Житловий будинок (№ 14) (+)
Жилий будинок 17 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Житловий будинок (№ 20)
Преображенська церква 1729, 1875 – 1898 рр. (№ 21) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури…
Церква Преображення (№ 21) (+)
Житловий будинок (№ 24) (+)
У будинку № 26 до 1939 року містився ювелірний магазин Гершдорфера, магазин дамського одягу Бодека й аптека Кужрока, із 1950-х років тут була…
Житловий будинок (№ 26) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 30 за Польщі був магазин взуття Штірера, а за радянських часів на розі з вулицею Гавришкевича –…
2007 р. Перспектива від вул.Я.Жижки