^В

Вірменська вул.

Вірменська вул.

Розмір зображення: 600:800 піксел

Слід знати, що давня Вірменська вулиця не доходила до просп.Свободи, а закінчувалась Вірменською брамою, через яку виходили на вул.Краківську.

Від площі Музейної до вулиці Театральної тягнеться одна з найколоритніших львівських вулиць – Вірменська, названа так, тому що тут у давні часи мешкали представники вірменської громади.

В різні епохи різні частини вулиці називалися по-різному.

У XV столітті вулиця називалася Пекарською через те, що тут селилися пекарі, наприкінці XVIII століття – Університетською або Академічною, бо неподалік була будівля університету, в другій половині ХІХ ст. вона носила ім’я Дідушицьких на честь спольщеного українського роду, представник якого Володимир Дідушицький заснував неподалік, на вулиці Театральній, Природничий музей. Із кінця ХІХ століття стала Вірменською. В часи німецької окупації були назви Бюрґерштрассе і Вельфенштрасе.

Забудова: ренесанс, бароко, класицизм.

На початку ХХІ століття на вулиці Вірменській з’явилися: під № 8 – турфірма “Леотур”, під № 16 – нотаріус, під № 32 – букіністична крамниця. Поряд із Вірменською церквою наприкінці 1990-х під № 9 відкрили дорогий ресторан у вірменському стилі, тоді ж на подвір’ї знищили оригінальний кам’яний хрест, який прикрашав вхід у мурі. На розі Вірменської та Краківської, на місці розібраних у 1920-х роках двох будинків, 1943 року німці розстрілювали людей, після війни тут облаштували спортивний майданчик, згодом він став дитячим. Наприкінці 1990-х років вулицю Вірменську від вулиці Театральної перекрили шлагбаумом.

Джерело: “”, 26 січня 2007 року, № 12 (82)

2007 р. Перспектива від просп.Свободи
2012 р. Перспектива від вул. Театральної в бік вул. Краківської
Жилий будинок 17 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під…
Кам’яниця Іловича (№ 3) (+)
2007 р. Перспектива від вул.Краківської в бік просп.Свободи
Жилий будинок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною…
Житловий будинок (№ 6) (+)
Комплекс Вірменського собору 14 – 20 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України…
Ансамбль Вірменського собору (№ 7) (+)
Житловий будинок 18 – 19 ст. (вул.Вірменська 8) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Кам’яниця Муратовичів (№ 13) (+)
1976 р. 22 квітня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A107-13.
1976 р. Перспектива від будинку № 13 в бік вул.Краківської
13 вересня 2007 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 14 у 1840-1862 рр. мешкав славетний львівський хроніст Денис Зубрицький, автор “Хронік міста Львова”, цей…
Кам’яниця Домажирівська (№ 15) (+)
Житловий будинок (№ 16) (+)
Житловий будинок 17 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 48]. …
Кам’яниця Еміновичівська (№ 17) (+)
Житловий будинок (№ 18) (+)
Під № 19 за Польщі працював майстер біжутерії Бадер, а зараз тут знаменита львівська кав’ярня другої половини ХХ століття “Вірменка”, заснована 1979…
Кам’яниця Миколаєвичівська (№ 20) (+)
Будинок Ліскевичів (№ 23) (+)
Кам’яниця Захновичівська (№ 25) (+)
У житловому будинку № 27 за Польщі була фабрика дзеркал Бика, нині – відділення Інституту підготовки кадрів промисловості. 	Ілько Лемко 	Джерело:…
Кам’яниця Тарафацьких (№ 27) (+)
У житловому будинку № 28 у 1950-1960-х був гуртожиток № 1 Інституту прикладного мистецтва. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська газета”, 26 січня 2007…
Житловий будинок (№ 28) (+)
Будинок (вул.Вірменська, № 29) пам’ятний тим, що тут у 1881 р. містилась редакція української газети “Світ”, яку видавав І.Белей. І.Франко, який був…
2007 р. Перспектива від вул.І.Федорова в бік вул.Краківської
Житловий будинок 17 ст. (вул.Вірменська, 30) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Житловий будинок (№ 30) (+)
Житловий будинок 16 – 18 ст. (вул.Вірменська, 31) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Житловий будинок (№ 33) (+)
Житловий будинок 16 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 49]. …