Житловий будинок (№ 1)

Жилий будинок 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 17 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Краковская, 1). Перестроен в XVIII в., в 1872 г. реконструирован.

Кирпичный, угловой, прямоугольный в плане, четырехэтажный, завершен аттиком. Главный фасад, выходящий на ул. Народной Гвардии им. И. Франко, гладко оштукатуренный, декорирован спаренными пилястрами, объединяющими второй и третий этажи. Угол здания оформлен лепной композицией. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 24].

Це кам’яниця Абреків, перебудована в 1769 р.

На стіні будинку № 1 на розі з вулицею Шевською наприкінці XVI століття львів’яни любили писати різноманітні епіграми та малювати карикатури на своїх ворогів, які зазвичай були доволі непристойного змісту. 1601 року львівський магістрат, аби припинити це неподобство, мусив видати спеціальну постанову, яка забороняла нищити стіни, та поставив біля будинку охорону. За польських часів у цій будівлі був магазин дамського одягу Леєра, магазин взуття Амстердам, книгарня Бардах і майстер біжутерії Порльцвайг, у 1950-х тут влаштували ремонт взуття, а нині – магазин “Солодощі” (колишній “Світоч” і “Галка”) й ательє мод “Престиж”.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)