Кр – Ку

Крушельницької вул.

Слід знати, що вулиця відкрита в 1879 р. під час перебування у Львові польського письменника Ю.І.Крашевського і названа його іменем.

Вулицю Словацького з вул. Матейка з’єднує вулиця Крушельницької, названа так 1993 року на честь славетної української оперної співачки Соломії Крушельницької (1872-1952), від 1879-го мала назву Крашевського на честь польського письменника Юзефа Іґнаци Крашевського (1812-1887), в часи німецької окупації називалася Шталльґассе, у 1950-1993 роках – Чернишевського на честь російського письменника Ніколая Чернишевського (1828-1889).

Забудова вулиці – класицизм, історизм.

Джерело: “”, 10 жовтня 2008 року, № 149 (457)

Вкладені елементи

Прибутковий будинок (вул.Крушельицької, 1) споруджено в 1884 р. за проектом А.Каменобродського. На фасаді він має алегоричні скульптури живопису та…
Житловий будинок (№ 1) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Прибутковий будинок, збудований у 1895 – 96 рр. за проектом А. Каменобродського.
Житловий будинок (№ 3) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок споруджено в 1893 р. за проектом А.Голомба. Нині (1999 р.) – будинок Спілки журналістів. 	У будинку № 5…
Житловий будинок (№ 5) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Крушельицької, 7) пам’ятний тим, що тут жив учений-хімік і художній критик Вацлав Морачевський (1867…
Житловий будинок (№ 13) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У житловому будинку № 15 до 1939 року провадили діяльність Торговельно-технічний дім і магазин меблів Біґсґоріна.…
Житловий будинок (№ 15) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 17 за польських часів було ательє дамських капелюхів Бірклє, зараз тут Львівська організація Спілки…
Житловий будинок (№ 19а) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок споруджено в 1877 – 78 рр. для В.Рігера за проектом З.Кендзерського. Скульптурне оздоблення виконав…
Житловий будинок (№ 21) (+)
Будинок, у якому жила С. Крушельницька (вул. С. Крушельницької, 23) – пам’ятка історії (перша половина XX століття) [Постанова Кабінету міністрів…
Будинок з історією (№ 23) (+)
2012 р. Перспектива будинків № 17 – 23
Будинок по вул.Чернишевського (Крушельницької) № 25 споруджено в 1876 р.; він пам’ятний тим, що тут в 1878 – 1879 рр. жив І.Я.Франко, тут був…
Кін. 19 ст. Перспектива вул.С.Крушельницької