^Ближні печери

Келії ((№ 48)

Келії ((№ 48)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Корпус № 48 1839 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Келії на Ближніх печерах (корпус № 48) 1839 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Келії для ченців на Ближніх печерах

У 1839 році за проектом військового інженера І.Г.Дзічканця побудували келії для ченців на території Ближніх печер. Одним боком будівля прилягає до дерев’яної галереї, іншим – до трапезної при Хрестовоздвиженській церкві й слугує переходом між ними.

Корпус побудований у класичному стилі. Він – двоповерховий, Г-подібний в плані. Головний фасад підкреслений чотириколонним портиком доричного ордера. Вікна декоровані вузькими наличниками. Фасад має сім однакових вікон.

У 1872 р. на другому поверсі корпусу була облаштована і освячена церква “Всіх Преподобних Отців Печерських”, що також мала назву “теплої церкви”.

Зараз будівля використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.

1987 р. 29 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 337-04.