Церква Спаса на Берестові (№ 15)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Церква Спаса на Берестові 12 ст. (Цитадель, 5) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 5].

Церква Спаса на Берестові 12 ст. (вул.Січневого повстання, 15) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква Спаса на Берестові 1113 – 1125 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1696 р. у церкві був написаний портрет гетьмана І.С.Мазепи [Цапенко М.П. Архитектура левобережной Украины 17 – 18 вв. – М. Стройиздат, 1967 г., с. 191].

В 1760 р. іконостас для церкви виконав С.Д.Ковнір [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 230].

Список літератури – на сайті «».