Людмила Рилкова

489.4.8. Ківорій водосвятний, 1897 (архіт.).

Корпус № 96. У центрі подвір’я Дальніх печер, на південь від входу в галерею до Ближніх печер.

Споруджений за проектом арх. В. Ніколаєва на пожертву невідомого доброчинця, за бажанням якого в центрі чавунної водосвятної чаші передбачалося встановити скульптурне зображення ангела (не здійснено). Роботи з виготовлення й установлення ківорія виконано в механічній майстерні Й. Герстофа у Києві. Мідний нікельований хрест з кулею зробив майстер Розовецький. 1899 майданчик навколо ківорія забруковано. 1971 проведено ремонтно-реставраційні роботи (не в повному обсязі).

Реставровано на поч. 1990-х рр. Чотирисхилий банеподібний дах у плані квадратного ківорія спирається на чотири чавунні колони з канелюрованими фустами на циліндричних п’єдесталах. В інтерколумніях – ажурні ковані грати. Споруду увінчує позолочений хрест. Покрівля з цинкової луски імітує гонт. Підзори вирішено у вигляді орнаментальної стрічки з просічної бляхи. Декоративний ефект підсилюється за рахунок застосування позолоти на чорному тлі.

Під ківорієм у центрі майданчика встановлено питний фонтанчик.

Ківорій – зразок архітектури малих форм кін. 19 ст. на території монастиря.

Література:

Архів «УкрНДІпроектреставрація», № 3817-П. Рылкова Л. П. Водосвятная часовня (киворий). (Паспорт на пам’ятку архітектури). – К., 1987 (рукопис); ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 благ., спр. 3409; оп. 2 заг., спр. 371.