Галерея до Дальніх печер (№ 72)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Галерея до Дальніх печер 1816 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 7].

Галерея на Дальніх печерах 1816 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Галерея на Дальніх печерах 1816 – 1869 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Галерея від Ближніх до Дальніх печер (корпус № 72) 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. – Я думаю, цей об’єкт помилково внесено двічі.

Галерея до Дальніх печер

Наземна дерев’яна галерея збудована у XVIII ст. З неї відкривається чудовий краєвид на дніпровські схили. У 1812 р. вона внаслідок руйнацій стала непридатною для експлуатації і була розібрана інженерною командою Печерської фортеці. Відновлена у 1816 р. Через сорок років галерея знову стала непридатною для експлуатації. Для будівництва нового переходу були запропоновані два проекти, один із яких виконав архітектор П.І.Спарро. Але Духовний собор Лаври надав перевагу проектові ченця Євкарія, підкресливши, що він дешевший і художнє оформлення його краще. Щоб продовжити термін функціонування галереї, автор пропонував побудувати її на кам’яних стовпах. Будівельні роботи завершились у 1869 р. і з того часу вигляд галереї суттєво не змінився.

Галерея починається з ротонди, яка була побудована у класичному стилі у першій половині XIX ст. і знаходиться у південній частині подвір’я Ближніх печер. Закінчується вона павільйоном у псевдоруському стилі (кінець ХІХ ст.) у північній частині подвір’я Дальніх печер.

Загальна довжина галереї 216 м, без павільйонів – 192,8 м. При виході з галереї перед очима постає семибанна Різдвобогородицька церква.

У 1975 р. в галереї були проведені ремонтно-реставраційні роботи.

Сучасна галерея від Ближніх до Дальніх печер – це критий дерев’яний перехід, утворений двома рядами кам’яних стовпів. Стіна з боку пагорбу суцільна, а з боку Дніпра має отвори.