Будинок ігумена (№ 49)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок ігумена на дальніх печерах споруджено І.С.Владимировим після 1796 р. біля дзвіниця. На східному фасаді він має колонаду [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 231].

Корпус № 49 1810 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Будинок начальника Дальніх печер (корпус № 49) 1810 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Будинок блюстителя Дальніх печер

У 1813 р. біля дзвіниці на території Дальніх печер споруджено будинок блюстителя цих печер. Розташований він на схилі високого пагорба. Збудував будинок “кам’яних справ майстер” В.Ф.Сєріков, за проектом і під керівництвом блюстителя Дальніх печер військового інженера О.І.Якушкіна (ієромонаха Арсенія). Зовнішнє оздоблення виконане у 1814 р. Одноповерховий цегляний корпус у плані прямокутний, стоїть на високому цоколі. З північного фасаду будівлі влаштовано арковий дверний отвір. Зі східного фасаду корпусу розташована відкрита галерея з колонами тосканського ордера. Вікна декоровані сандриками. Будинок має карниз і чотирикутний дах.

Стіни усіх кімнат та коридорів будинку блюстителя Дальніх печер були прикрашені ліпленням та живописом. Художнє оздоблення виконав київський художник І.І.Квятковський.

Корпус багаторазово ремонтувався і реконструювався, через що частково втратив свій первісний вигляд. Так, у 20-і роки ХІХ ст. зі східного фасаду до нього прибудували контрфорси для захисту від зсувів. Кілька разів повністю змінювалося внутрішнє оздоблення і планування будинку.

Будинок блюстителя Дальніх печер є яскравим прикладом цивільної архітектури у класичному стилі.

Зараз будівля використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.