2009 р. Звернення депутатів Львівської облради

Дата: 09.04.2009

Документ дослівно. Звернення депутатів Львівської облради до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради про демонтаж пам’ятника Радянському воїну-визволителю у центрі міста

Депутати Львівської облради звернулися до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради про демонтаж пам’ятника Радянському воїну-визволителю у центрі міста. Відповідний депутатський запит Олега Панькевича від ВО «Свобода» під час сесії сьогодні, 9 квітня, підтримали 72 депутати ЛОР.

Подаємо текс звернення у повному обсязі:

«Наприкінці 60-х років минулого століття в центрі історичної забудови міста Стрия, на площі Ринок, було споруджено пам’ятник радянському воїну-«визволителю» як одному зі засобів політичної пропаганди того часу.

За часів незалежної Української Держави стало можливим правдиве тлумачення історичних подій, пов’язаних з діяльністю окупаційної радянської влади у Західній Україні і на Стрийщині, зокрема. На цей час пам’ятник не входить до переліку пам’яток історії та культури, що перебувають на обліку Управління охорони історико-культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації та перебуває у незадовільному стані.

На нашу думку, пам’ятник «визволителю» у центрі Стрия символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок, забудова якої сягає ХVII-ХIХ ст. На місці, де встановлено монумент, немає жодних захоронень, а також пам’ятник не має меморіального значення і не прив’язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися на Стрийщині.

Поряд з тим пам’ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам’ять про людей, які загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України.

Вважаємо, що усунення цього пам’ятника з площі Ринок допоможе відновити планувальну структуру площі відповідно до кадастрових карт чинної забудови і стане одним з актів утвердження надалі питомих національно-державних символів.

Зважаючи на зазначені факти, звертаємось до Вас із вимогою ухвалити рішення про демонтаж пам’ятника радянському воїну-«визволителю» з центральної частини Стрия, а також пропонуємо використовувати його надалі як експонат у Музеї радянського тоталітаризму».

Також дане звернення підтримали науковці, діячі культури та мистецтва України:

Ярослав Онищук – кандидат історичних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка;

Микола Литвин – доктор історичних наук, голова львівської обласної організації Національної спілки краєзнавства України;

Феодосій Стеблій – кандидат історичних наук, зав. відділу Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України;

Іван Крислач – заслужений художник України;

Богдан Сорока – член Національної спілки художників України;

Олег Боньковський – член Національної спілки художників України;

Ярослав Мотика – скульптор, лауреат Шевченківської премії;

Стефанія Шабатура – художник-шестидесятник, відзначена орденом княгині Ольги;

Зеновій Кецало – народний художник України;

Володимир Волощак – член Національної спілки художників України;

Олег Яворський – член Національної спілки художників України;

Юрій Миско – член Національної спілки художників України;

Богдан Гудь – доктор історичних наук.

Як зазначив депутат Панькевич у коментарі журналістам, цей пам’ятник не належить до переліку пам’ятників історії та культури.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»