2009 р. На Львівщині хочуть демонтувати пам’ятник воїну-визволителю

Дата: 23.02.2009

У Стрию відбувся круглий стіл з ініціативи депутатів Стрийської міської ради представників ВО “Свобода”, НРУ та “Пора”, які закликають громадські організації, осередки політичних партій, мешканців міста до дискусії: “Чи потрібний нам символ більшовицького режиму?” і “Чи не пора його демонтувати?”. Про це повідомляє власкор ZAXID.NET.

Зібрання було малочисельним. Після обговорення присутні прийняли резолюцію зі зверненням до Стрийської міської ради щодо перенесення з майдану пам’ятника воїну Радянської армії як символа тоталітарного режиму.

У Зверненні зокрема йдеться: “Минуле нашого міста було складним і неоднозначним. Стрий пережив австро-угорську, польську, німецьку, большевицьку займанщини. Жоден із окупантів не був зацікавлений у духовному і національному зростанні українців. У нашому місті народилося багато великих людей, котрі стали визначними постатями не лише місцевого, але й національного і європейського рівня. Ми пам’ятаємо їхню діяльність і вчинки, на яких самі вчимося і виховуємо наших дітей.

Стрияни вшанували меморіальними дошками і пам’ятними знаками багатьох визначних земляків, які боролися проти чужинецьких окупацій. Встановлено пам’ятники діячам, що будили національну свідомість, пам’ятний знак про формування в нашому місті Леґіону УСС, пам’ятники Степану Бандері – стриянину, Провіднику ОУН, Ярославу Стецьку – прем’єру Українського Державного Правління Української держави проголошеної Актом 30 червня 1941 р., меморіал жертвам большевицьких репресій…

І серед цих пам’яток, що є на вулицях міста у центрі Стрия, на майдані Ринок з 1965 року і досі стоїть споруда “Воїнам-визволителям від трудящих Стрийщини в честь двадцятиріччя перемоги радянського народу у Великій вітчизняній війні”. В самій назві є повне фальшування історії Другої світової війни і участі в ній українців.

Совєтський Союз розпався, Україна вже 18 років є незалежною державою. Але жителі Стрия і гості міста кожен день бачать солдата – “визволителя”, який замість німецької окупації приніс іншу – большевицьку, як постійне нагадування про Красну армію – силової структури Совєтської влади, що принесла на своїх багнетах в кожне місто і село України “світле майбутнє”.

На стелі пам’ятника зазначені міста і військові операції захоплені Красною армією від Азії до Європи. Чи варто нагадувати, що ці країни лише в 1989-1991 роках (!) спромоглися повернути свою незалежність.

Після розвалу СССР в Стрию демонтували пам’ятники творцю найзлочиннішої у світі ідеології Лєніну, і тим хто впроваджував її в життя, а також були знесені символи мілітарної агресії Совєтського Союзу, ми відмовились від назв стрийських вулиць нав’язаних чужинцями.

Слід зазначити, що т.зв. пам’ятник на майдані Ринок “не становить мистецької цінності і не перебуває під охороною держави”, він не внесений у каталог-довідник “Пам’ятки історії та мистецтва Львівської області”, виданий 2003 р. То чому ми терпимо поряд із собою символ окупації? Чому не звільняємось від цього рабського тавра підневільного народу? Не будьмо байдужі до того що нас оточує, щоб світ не збайдужів до нас!”