2009 р. Депутати Львівщини ухвалили рішення про демонтаж пам’ятника радянському…

2009 р. Депутати Львівщини ухвалили рішення про демонтаж пам’ятника радянському воїну-визволителю

Дата: 09.04.2009

Депутати Львівської обласної ради підтримали депутатський запит від ВО “Свобода” Олега Панькевича щодо ухвали рішення про демонтаж пам’ятника радянському воїну “Визволителю” у центральній частині м. Стрий на Львівщині з пропозицією його подальшого використання як експонату у музеї радянського тоталітаризму.

Також у запиті зазначено, що “Пам’ятник “Визволителю” у центрі Стрию символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а й руйнує історико-архітектурне середовище площі Ринок забудова, якої сягає 17-19 ст. На місці, де встановлено монумент, немає жодних захоронень, а також пам’ятник не має меморіального значення і не прив’язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися на Стрийщині.

Пам’ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості і принижує гідність українців, які загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України. Усунення цього пам’ятника стане одним з актів утвердження надалі питомих націонал-державних символів”.

Нагадаємо, 8 квітня під час засідання ХХІІ сесії V демократичного скликання Стрийської міської ради депутати відхили питання про демонтаж пам’ятника воїну-визволителю, що 1965 року встановлено на майдані Ринок у райцентрі, – інформує власкор ZAXID.NET.

Депутат Андрій Буцяк ще у лютому цього року виступив з ініціативою демонтажу пам’ятника часів радянської влади. 5 квітня за підтримки ВО “Свобода” у Стрию пройшла акція “Геть пам’ятники тоталітаризму з українського міста”. Сьогодні він обурився тим, що цього питання немає у порядку денному сесії, хоча на депутатських комісіях його розглядали. Міський голова Стрия Роман Шрамов’ят поставив на поіменне голосування це питання.

Та тільки 10 із 44 присутніх депутатів Стрийської міської ради проголосували “за”, тож питання так і не внесли у порядок денний. Депутат Андрій Буцяк на знак протесту покинув залу засідання.