2009 р. Пам’ятник «воїну-визволителю» у Стрию стоїть як стояв. А в Москві вже кинулися його…

Омар Узарашвілі

2009 р. Пам’ятник «воїну-визволителю» у Стрию стоїть як стояв. А в Москві вже кинулися його захищати...

Дата: 14.04.2009

13 квітня в Москві правоохоронці затримали молодика, який прикував себе наручниками до огорожі Посольства України в Росії. Затриманим виявився лідер естонської філії російського пропутінського молодіжного руху «Наші» Марк Сірик. Свої дії він пояснив протестом проти «державного фашизму на Україні», а саме проти рішення Львівської облради про демонтаж пам’ятника “воїну-визволителю” у Стрию. Затриманий пригрозив галичанам, що відтепер у Стрию “нашисти” організують цілодобову “вахту пам’яті” біля пам’ятника і нізащо не дадуть його демонтувати.

Рішення, яке буцімто депутати Львівської облради прийняли 9 квітня, вже кілька днів поспіль обсмоктують російські мас-медіа. Насправді ж, розповіли “ВЗ” у прес-центрі Львівської облради, жодного рішення щодо пам’ятника у Стрию депутати облради не приймали. Вони лише підтримали депутатський запит депутата від ВО “Свобода” Олега Панькевича до депутатів Стрийської міськради.

У цьому запиті колегам з райцентру пропонується прийняти рішення про демонтаж пам’ятника, який, ідеться у зверненні, “символізує мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а й руйнує історично-архітектурне середовище площі Ринок, забудова якої сягає XVII-XIX століть”.

Звернутися за підтримкою до депутатів Львівської облради “свободівці” вирішили після того, як надіслали стрийським депутатам звернення з аналогічною пропозицією. Та на останній сесії лише 10 з 46 депутатів Стрийської міськради голосували за розгляд цього звернення, тож воно навіть не потрапило у порядок денний сесії міськради.

Про пам’ятники тоталітарного режиму йдеться в іншому рішенні Львівської обради “Про гуманітарну та правову оцінку комуністичного режиму в Україні як злочинного”. У цьому рішенні є окремий пункт, яким пропонується демонтувати пам’ятники із символами комуністичного режиму.

Коментар для «ВЗ»

Олег Панькевич, депутат Львівської облради, фракція ВО “Свобода”: Сьогодні ніхто не знає, скільки пам’ятників тоталітарного режиму все ще стоять у містах та селах області. Тому у рішенні “Про гуманітарну та правову оцінку комуністичного режиму в Україні як злочинного” одним із пунктів запропоновано провести інвентаризацію архітектурних об’єктів (пам’ятників, стел, барельєфів), які містять символи тоталітарного режиму і які не належать до історичних чи культурних цінностей.

Проблема в тому, хто визначатиме, які саме пам’ятники містять символи тоталітарного режиму. Я пропоную створити експертну групу, в яку б увійшли провідні історики, скульптори, художники, що працювали б над цим питанням.

Джерело: “Високий Замок”