2009 р. Спікер Криму обурений планами демонтажу пам’ятника радянському воїну в Стрию

Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко називає “блюзнірством і знущання над пам’яттю визволителів світу від фашизму” ініціативу демонтажу пам’ятника радянському воїну-визволителю у Львівській області, повідомляє прес-секретар кримського спікера Алла Горєва.

“Я хочу нагадати націоналістам усіх мастей, що під час війни на боротьбу з коричневою чумою стали мільйони людей. Такої єдності, такого святого братства і такої потужної віри в перемогу ще не знала історія. Долю Другої світової війни вирішили не гармати і танки, а безпрецедентний героїзм радянських людей і незламна віра в довгоочікувану перемогу “, – цитує Гриценка його прес-секретар.

“Невже львівським політичним авантюристам, яким так хочеться переписати заново історію і очорнити великий подвиг радянського солдата, ні разу не прийшла в голову думка про те, які руйнівні і незворотні наслідки вже завтра можуть викликати в українському суспільстві подібні рішення?”, – сказав кримський спікер.

Як вважає Гриценко, “на тлі таких ось безпрецедентних кроків львівських націоналістів, українське суспільство обов’язково повинне мобілізуватися і об’єднати свої зусилля по захисту справедливості і нашого спільної історичної спадщини”.

“Своїм ставленням до військової слави радянського солдата сьогодні кожен з нас демонструє наявність у себе громадянської совісті, людської порядності і морального обов’язку”, – переконаний глава парламенту автономії.

Як повідомлялося, з ініціативою демонтажу пам’ятника радянському воїну-визволителю, встановленому в місті Стрий у Львівській області виступає ВО Свобода. Питання про пам’ятник обговорювалося на сесії Стрийської міськради 8 квітня, однак депутати не підтримали рішення про його демонтаж ( “за” висловилися 10 з 44 депутатів).

На засіданні Львівської обласної ради 9 квітня ВО Свобода направила запит владі міста з вимогою демонтажу цього пам’ятника, оскільки він “символізує агресивний мілітаризм радянської епохи”, і, на думку представників ВО Свобода не тільки “спотворює історичну правду, але і руйнує історично-архітектурне середовище площі Ринок, забудованої в XVII-XIX століттях“.

На підтримку цього рішення ВО Свобода також зібрала вже понад 1 тис. підписів мешканців міста. Всього в Стрию проживає трохи більше 60 тис. осіб. Питання про демонтаж пам’ятника радянському воїну-визволителю залишається відкритим.