2009 р. Львівська облрада вимагає демонтувати пам’ятник радянському воїну у Стрию

Львівська обласна рада звернулася до мера міста Стрий з вимогою демонтувати пам’ятник радянському воїну. Депутати вважають, що монумент “принижує гідність українців та пам’ять про людей, загиблих у боротьбі з московськими окупантами”.

Таким чином депутати Львівської обласної ради підтримали запит свого колеги з ВО Свобода Олега Панькевича щодо демонтажу пам’ятника радянському воїну-визволителю, розташованому в центральній частині міста Стрий (Львівська область). Депутати пропонують після знесення монументу використовувати його як експонат у музеї радянського тоталітаризму.

У зверненні до міського голови Стрия зазначається, що “пам’ятник” визволителю “в центрі Стрия символізує агресивний мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, але й руйнує історико-архітектурний вигляд площі Ринок ХVII-ХIХ ст..”

Також депутати вказують, що на місці, де встановлено монумент, немає жодних поховань, а сам пам’ятник не має меморіального значення і не прив’язаний до конкретних історичних подій, що відбувалися у Стрию.

“Пам’ятник радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості і принижує гідність українців, які загинули в боротьбі з московськими окупантами за свободу України”, – йдеться у зверненні.

У зв’язку із цим, облрада вимагає від мера Стрия ухвалити рішення про демонтаж пам’ятника радянському воїну-“визволителю” із центральної частини міста.