2009 р. На Львівщині БЮТ захищає радянські пам’ятники

Дата: 10.04.2009

Львівська облрада звернулася до Президента та Верховної Ради з вимогою прийняти Закон України «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітаризму і комуністичного режиму». За це рішення проголосувало 97 депутатів під час сесії Львівської облради сьогодні 10 квітня.

При цьому депутати не підтримали проект рішення, підготовлений тимчасовою комісією, що була спеціально для цього створена (очолювала комісію Лариса Федорів від УНП). Натомість депутати проголосували за альтернативний проект рішення, який підготувала фракція БЮТ. Цей проект є «пом’якшеним» і не передбачає демонтажу символіки та пам’ятників комуністичного режиму на території Львівщини.

У прийнятому рішенні Львівська облрада зобов’язалася посприяти КП «Доля» у виявленні та гідному перепохованні останків учасників Другої світової війни. Також ЛОР доручила провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об’єктів (пам’ятники, обеліски, барельєфи), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму та відповідно до чинного законодавства ініціювати демонтаж тих з них, які не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.

Як стало відомо ЗІКу з поінформованих джерел, «пом’якшений» варіант рішення щодо комуністичної ідеології запропонувала фракція БЮТ за вказівкою свого партійного керівництва з Києва, оскільки БЮТу не вигідно сваритися з комуністами, зважаючи на їх спільні голосування у Верховній раді.

«Західна інформаційна корпорація»