2009 р. Депутати відмовилися демонтувати пам’ятник воїну-визволителю

Дата: 08.04.2009

8 квітня під час засідання ХХІІ сесії V демократичного скликання Стрийської міської ради депутати відхили питання про демонтаж пам’ятника воїну-визволителю, що 1965 року встановлено на майдані Ринок у райцентрі, – інформує власкор ZAXID.NET.

Депутат Андрій Буцяк ще у лютому цього року виступив з ініціативою демонтажу пам’ятника часів радянської влади. 5 квітня за підтримки ВО “Свобода” у Стрию пройшла акція “Геть пам’ятники тоталітаризму з українського міста”. Сьогодні він обурився тим, що цього питання немає у порядку денному сесії, хоча на депутатських комісіях його розглядали. Міський голова Стрия Роман Шрамов’ят поставив на поіменне голосування це питання. Та тільки 10 із 44 присутніх депутатів Стрийської міської ради проголосували “за”, тож питання так і не внесли у порядок денний. Депутат Андрій Буцяк на знак протесту покинув залу засідання.

Довiдка ZAXID.NET

У Зверненні депутатів Стрийської міської ради від ВО “Свобода”, НРУ та “Пора” до громадських організацій, партій та мешканців міста зокрема йдеться:

“Минуле нашого міста було складним і неоднозначним. Стрий пережив австро-угорську, польську, німецьку, большевицьку займанщини. Після розвалу СССР у Стрию демонтували пам’ятники творцю найзлочиннішої у світі ідеології Лєніну, і тим, хто впроваджував її у життя, а також були знесені символи мілітарної агресії Совєтського Союзу, ми відмовились від назв стрийських вулиць, нав’язаних чужинцями.

Слід зазначити, що т. зв. пам’ятник на майдані Ринок “не становить мистецької цінності і не перебуває під охороною держави”, він не внесений у каталог-довідник “Пам’ятки історії та мистецтва Львівської області”, виданий 2003 р. То чому ми терпимо поряд із собою символ окупації? Чому не звільняємось від цього рабського тавра підневільного народу? Не будьмо байдужі до того що нас оточує, щоб світ не збайдужів до нас!”

Група митців та науковців підтримала ідею демонтажу пам’ятника Радянському воїну-визволителю, що у центрі Стрия на Львівщині.

Відкрите звернення депутатів Львівської обласної ради від фракції ВО «Свобода» до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради з приводу демонтажу пам’ятника Радянському воїну-визволителю підтримали науковці та діячі культури. Про це 8 квітня, ЗІК повідомила прес-служба ВО «Свобода».

Нагадаємо, фракція депутатів Львівської облради ВО «Свобода» звернулася до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради з вимогою ухвалити рішення про демонтаж пам’ятника Радянському воїну-визволителю з центральної частини Стрия та використовувати його в подальшому винятково як експонат у музеї радянського тоталітаризму. Депутати також звернулися до діячів культури та мистецтв Львівщини з проханням підтримати це звернення.

На думку «свободівців», пам’ятник «визволителю» у центрі Стрия символізує мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, а й руйнує історико-архітектурну ауру площі Ринок, будови якої належать до ХVII-XIX ст. Окрім того, пам’ятка радянської епохи має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам’ять про людей, які загинули в боротьбі з окупантами за волю України.

Окрім депутатів від «Свободи», звернення підтримали науковці, діячі культури та мистецтва України. Серед них – Ярослав Онищук, кандидат історичних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка, Микола Литвин, доктор історичних наук, голова Львівської обласної організації Національної спілки краєзнавства України, Феодосій Стеблій, кандидат історичних наук, заввідділом Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Іван Крислач, заслужений художник України, Богдан Сорока, член Національної спілки художників України, Олег Боньковський, член Національної спілки художників України, Ярослав Мотика, скульптор, лауреат Шевченківської премії та інші.

«Західна інформаційна корпорація»