Грамота Ягайла 1426 р. зі згадкою Церкви Різдва Христа

В 1426 р. польський король Ягайло видав у Городку грамоту для перемиського попа Гайля такого змісту:

“Беручи до уваги численні послуги, які робив нам вірний нам Гайль маляр, священник або отець з Перемишля, і раніша робив в землях нашого королівства в Сандомирі, Кракові, Серадзі і що завжди не відмовлявся від [виконання] наших доручень, отже, бажаючи цього Гайля маляра нагородити, даємо йому церкву руську на березі ріки Сян у Перемишлі місті нашому з усіма доходами, прибутками і зі всіма приналежностями, йому та нащадкам.

Ця церква присвячена в пам’ять Різдва Христового, даємо для неї 3 чвертки поля, луки, які прилягають до церкви. Русини, які там поселились на старому корені, повинні віддавати йому [Гайлю] по колоді пшениці, стільки ж жита і по 6 грошів, також його наслідникам.

Цього ж ж Гайля отця, маляра нашого вірного та його нащадків звільняємо від усяких податей, контрибуцій” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 123].