Поселення (6)

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Поселення (6) на північно-західному схилі Аю-Дагу, середньовіччя. Об’єкт знаходиться на північно-західному схилі г. Аю-Даг, на висоті близько 210-250 м над рівнем моря, приблизно в 1,22-1,42 км від південно-західної окраїни смт Партеніт, поблизу розвилини доріг на Партеніт і до Артека, в 1,2-1,4 км від берега моря (мал. 1:21, 33).

Можливо, Л.В. Фірсов згадав одну з будівель комплексу як «часовню … в развилке дорог на Партенит и Артек у северо-западного подножья» гори [1990, с. 150]. У 1998 р. пам’ятник оглянули і картографували співробітники розвідувального загону (кер. О.В. Лисенко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Лисенко, 1999, с. 45-46, мал. 25-21, 33; Лисенко, Тесленко, 2002, с. 78, 83].

В межах об’єкта (загальна площа – близько 2,6 га) на сучасній денній поверхні видні руїни 5-6 будівель, складених із місцевого каменю на грязі або насухо. Можливо одна з них, розташована на північно-східній околиці селища, являє собою невеликий храм.

Стан пам’ятника задовільний. Серед знахідок (підйомний матеріал) – уламки покрівельної черепиці та гончарних червоноглиняних посудин.

За артефактами об’єкт датується VIII (?) – XI ст.

Література:

Лысенко А.В. Отчет о разведках в Горном Крыму в 1998 г. – Симферополь, 1999 г. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ.

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Античные и средневековые памятники горы Аю-Даг // Алушта и алуштинский регион с древнейших времен до наших дней. – К., 2002. – С. 59-88.

Фирсов Л.В. Исары. Очерки истории средневековых крепостей Южного берега Крыма. – Новосибирск, 1990. – 471 с.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 640.