Поселення Алігор-2

О.В. Лисенко

Римський час. Знаходиться на північно-східній окраїні смт Партеніт, на західній скелі діабазово-порфіритового масиву Алігор, на висоті близько 80-108 м над рівнем моря, за 0,8 км від берега моря.

Пам’ятник виявлений і вперше вивчався (16 кв. м) Партенітським загоном Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ (кер. С.М. Жук) у 1994 р. [Жук та ін., 1995, с. 36–38, мал. 1, 88–98]. В 1998 р. досліджувався (4 кв. м) Алуштинським загоном Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ (кер. О.В. Лисенко) [Лисенко, 1999, с. 34–40, 64–71, мал. 19–24].

Об’єкт займає вершину, а також північно-східний, північний і південносхідний схили (крутість – до 35°) височини. Він являє собою ділянку культурних відкладень площею близько 2 га. На платоподібній вершині скелі артефакти римського часу (в основному фрагменти амфор) виявлені в коричневому суглинку (потужністю не більше 0,25 м), що розташовувався під дереном. На північно-східному схилі простежена більш складна пачка культурних нашарувань. Під дереном тут зафіксовані потужні (0,58-0,82 м) обвально-зсувні відкладення, в нижній частині яких зустрінутий археологічний матеріал I ст. до н.е. – IV ст. н.е. Нижче відзначені шари, що залягають in situ,623 I(?) – III(?) ст. (потужність – до 0,25 м), насичені уламками керамічних посудин, а також продуктами горіння (можливо, залишки житлово-господарського комплексу).

Серед знахідок переважають уламки амфор (у тому числі рожевоглиняні з воронкоподібною шийкою і світлоглиняні з «двоствольними» ручками) і ліпного посуду (горщики, миски). Зустрічаються фрагменти гончарних глечиків і чашок.

Об’єкт частково порушений в новий час у результаті несанкціонованих земляних робіт (господарська діяльність місцевого населення). За знахідками датується I-II (?) – III-IV ст.

Матеріали досліджень зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ.

Література:

Жук С.М., Лысенко А.В., Мыц В.Л., Татарцев С.В., Тесленко И.Б. Отчет об охранных работах Горно-Крымской экспедиции Крымского филиала Института археологии НАНУ в Партените в 1994 году. – Симферополь, 1995. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – № 336. – Папка № 669.

Лысенко А.В. Отчет о разведках в Горном Крыму в 1998 г. – Симферополь, 1999 г. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ.– 105 с.