Поселення (3)

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Поселення (3) на північно-східному схилі Аю-Дагу, середньовіччя. Об’єкт розташований на північно-східному схилі г. Аю-Даг, між другою та третьою оборонними стінами, на висоті близько 275-350 м над рівнем моря, приблизно в 0,75-0,90 км від гирла р. Токата (Четтекє-Узень) (мал. 1:11).

Поселення відкрито в 1969 р. Південнобережним загоном (кер. О.І. Домбровський) Відділу античної та середньовічної археології Криму Інституту археології АН УРСР [Баранов, 1972, с. 250; Домбровський, 1974, с. 40; Домбровський, Столбунов, Баранов, 1975, с. 114-115]. Тоді ж провадилось його шурфування (3 кв. м, глибина – до 1 м) [Баранов, 1972, с. 250].

У межах об’єкта (загальна площа – не менше 1,7 га) виявлені залишки близько 30 однокамерних і 10 двокамерних споруд, а також 1 спорудження646 з 5 суміжних приміщень. Цоколі будинків складені з місцевого буту насухо (або на грязі). Товщина стін – близько 0,80 м, цілість – до 1,5 м. Простежено близько 5 «рядів» будівель, розташованих поперек схилу одна над другою. Знизу, від поляни «Клісури» (вона ж «Ай-Констант»), до поселення підходить дорога, що обпливла, яка веде до «кільцеподібного укріплення».

Стан пам’ятника задовільний. Серед знахідок – уламки ранньосередньовічних амфор і кухонних посудин. За артефактами об’єкт попередньо датується VIII (?) – X ст.

Література:

Баранов І.А. Нові середньовічні пам’ятки на горі Аю-Даг // Археологічні дослідження на Україні в 1969 р. – К., 1972. – Вип. IV. – С. 250–253.

Домбровский О.И. Средневековые поселения и «исары» Крымского южнобережья // Феодальная Таврика – К., 1974. – С. 5–56.

Домбровский О.И., Столбунов А., Баранов И.А. Аю-Даг – «Святая» гора – Симферополь, 1975. – 135 с.

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Античные и средневековые памятники горы Аю-Даг // Алушта и алуштинский регион с древнейших времен до наших дней. – К., 2002. – С. 59–88.