Храм біля вершини гори Аю-Даг

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Середньовіччя. Об’єкт знаходиться у верхній, положистій частині східного схилу г. Аю-Даг, у 0,17 км до сходу від її вершини, на висоті близько 555 м над рівнем моря, приблизно в 1,1 км до південного заходу від південно-західної окраїни смт Партеніт, в 1,14 км від берега моря (мал. 1:30).

Об’єкт, напевно, виявлений і частково вивчений (шурфування) в 1969 р. Південнобережним загоном (кер. О.І. Домбровський) Відділу античної та середньовічної археології Криму Інституту археології АН УРСР [Баранов, 1972, с. 253; Домбровський, 1974, с. 40; Домбровський, Столбунов, Баранов, 1975, с. 119-120]. У 1998 р. пам’ятник оглянули співробітники розвідувального загону (кер. О.В. Лисенко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Лисенко, Тесленко, 2002, с. 81].

Храм однонефний, розміром 3х5 м (за І.А. Барановим). Його руїни в цей час являють собою розвал каменю розміром 6,5х9,5 м. Видно частини внутрішнього контуру апсиди (напівкругла, радіусом 0,63 м) і мурування поздовжньої стіни. Будівля орієнтована за лінією півд. півд. зах. – півн. півн. сх. (магнітний азимут – близько 30°). Стіни (товщина – до 1 м) складені з місцевого каменю (з використанням архітектурних деталей з вапняного туфу) на тиньку.

Пам’ятник частково порушений грабіжницькими розкопками.

Серед знахідок уламки різночасної покрівельної черепиці (керамід). За ними об’єкт попередньо може бути датований VIII (?)-X – XII-XIII ст.

О.І. Домбровський відносив його до XII–XV ст.

Література:

Баранов І.А. Нові середньовічні пам’ятки на горі Аю-Даг // Археологічні дослідження на Україні в 1969 р. – К., 1972. – Вип. IV. – С. 250–253.

Домбровский О.И. Средневековые поселения и «исары» Крымского южнобережья // Феодальная Таврика – К., 1974. – С. 5–56.

Домбровский О.И., Столбунов А., Баранов И.А. Аю-Даг – «Святая» гора – Симферополь, 1975. – 135 с.

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Античные и средневековые памятники горы Аю-Даг // Алушта и алуштинский регион с древнейших времен до наших дней. – К., 2002. – С. 59–88.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 655.