2007 р. Управління охорони історичного середовища Львова воліє заплющувати очі

Дата: 16.11.2007

Реставрація фасаду будинку на вул. Валовій, 11 у Львові, де офіс фірми «Київстар», дивує усіх перехожих, але не управління культури історичного середовища Львова, начальник якого Лілія Онищенко спокійно сприйняла заміну автентичної столярки і шиб якимись шкарадним склопакетами, – про це учора, 14 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Будинок на вул. Валовій, 11 начальниця управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко репрезентувала представникам ЗМІ іще на початку цього року. З її слів випливало, що це буде показовий об’єкт реставрації, в якому не другорядну роль відіграє реставрація скульптурного декору. Нагадаємо, що йшлося про скульптури лицарів із бетону, які зазнали непоправного руйнування внаслідок корозії внутрішнього металевого каркасу.

Про реставрацію лицарів всякчас йшлося у зв’язку із школою реставрації каменю, розпіареною усіма потугами прес-служби мера Львова Андрія Садового.

Утім, усе завершилося банально: будинок отримав новий тиньк якогось підозріло жовтуватого кольору, лицарям, не зрушуючи їх із місця подоліплювали відпалі шматки, а у стрілчасті віконниці повставляли зі споду пласкі склоблоки. Чому цю віконну красу не забракувала п.Лілія Онищенко, хоча повинна була зробити це першою, може мати пояснення лише в одному випадку: вона сама пролобіювала ці вікна, бо важко повірити в те, що така поважна й небідна фірма, як «Київстар», не мала за що замовити виготовлення фігурних фрамуг.

Не далі, як учора Лілія Онищенко мала брати участь у нараді в одному з офісів фірми «Ренесанс», якою керує помазаний Садовим на міського ревіталізатора небезвідомий Олесь Криськів.

За словами працівників прес-центру Садового, нарада красномовно називалася «Про підсумкові роботи та плани на майбутнє: реставрація скульптурного декору». (До речі, за адресою, яку вказали ті ж працівники, жодної живої душі, крім дворового пса, журналіст ЗІКу не застав). Коли так піде далі, то славнозвісна команда професіоналів Садового спотворить Львів до невпізнання.

Джерело: ЗІК