2007 р. З будинку на Валовій, 11 у Львові зняли риштовання

Дата: 23.11.2007

З будинку на Валовій, 11 у Львові зняли риштовання: лицарів не зрізали, але з вікнами та інтерєром напартачили. Коштом «Київстару».

«Спершу там встановили кілька пластикових вікон. Але на верхніх поверхах ми припильнували, й там встановлено дерев’яні склопакети», – таку відповідь на здивування кореспондента ЗІКу формою і кольором вікон на фасаді будинку, у якому робить ремонтні роботи фірма «Київстар», дала начальних охорони історичного середовища Львові Лілія Онищенко, порадивши всі нюанси з’ясувати в проектанта.

Під час розслідування ЗІКу, архітектори-реставратори із Архітектурно-реставраційної майстерні-З інституту «Укрзахідпроектреставрація» пояснили, що заміна вікон на ті, які встановлені суперечить здоровому глузду.

«До проектних пропозицій ми внесли віконну столярку, вважаючи що вона мала бути такою, як на фотографіях початку XX століття. Але потім побачили, що пункт із столяркою із нашої угоди викреслений. Начальник управління охорони історичного середовища сказала, що замовник цього не хоче. Але наше спілкування із замовником показувало, що його можна було переконати в тому, щоб при реставрації фасаду була замовлена нормальна столярка.

Історія завершилася плачевно: всі дервяні вінка із цінними історичними латунними завісами й шпінгалетами були вивезені в невідомому напрямку, натомість встановлено те, що ви маєте змогу тепер бачити. На нашу думку, це кричуща нефаховість, за паспортами фасадів жодної білої рами там не має бути. Історично фасад мав рами кольору дерева. Це ми й проектували.

Парадоксально, але саме головний консерватор перешкоджала нам здійснювати авторський нагляд за проектом. Повірте, цих вікон ми й близько не проектували. Якщо замовник «захотів» їх після розмови з начальником управління охорони історичного середовища, то про що можна взагалі говорити? Ми відповідаємо за тон тиньку на фасаді, про те, що первісно колір був саме таким, дослідив архітектор Володимир Накопало та підтвердив консультант – заступник директора з наукововї роботи інституту ДТНЦ «Конрест» роман Гуцуляк. Це вже пізніше фасад зазнав перетирання сірою масою, а початковий його колір саме таний, яким ми його відновили.

Взагалі, ситуація довкола реставрування фасаду із скульптурним декором була більш ніж дивною. Нас шокувала пропозиція п. Криськіва, який взагалі не мав жодного стосунку до цього будинку, зрізати скульптури лицарів. Ми скликали консиліум, на якому були присутні фахівці із Києва (зокрема, дійсний член АБУ заслужений будівельник і реставратор Юлія Стріленко), на прикладі врятованого столичного «Будинку з химерами» вони переконали, що львівським лицарям можна зарадити без демонтування, що врешті й було зроблено.

Але я змушена була написати доповідну записну директору нашої установи: «Наполегливе втручання управління охорони історичного середовища у процес проектування та прийняття фахових рішень має протизаконний характер та заважає втіленню авторського нагляду та виконання реставраційних робіт на об’єкті, що може привести до порушення терміну здачі об’єкту».

Резолюція директора про те, що нам не слід хвилюватися, бо все що запроектувала наша установа відповідає нормам, а за решту відповідальність несемо не ми, мене мало втішила, адже загалом ця пам’ятка після ремонту втратила свою автентичність через жахливий несмак, з яким зроблена внутрішня реконструкція», – сказала у коментарях ЗІКу лауреат державно премії України Лідія Горницька.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»