Сюзанна Бобкова

Дата: 01.12.2007

У Львові відреставрували будинок на вулиці Валовій, 3, – кам’яницю пофарбували у жовтий колір. Однак скульптури лицарів на ньому виглядають “сірими мишами”, які дисонують із зовнішнім виглядом будівлі. Я так і не могла зрозуміти: лицарів відреставровано чи ні? Світло на це питання пролив скульптор Олег Капустяк.

За його словами, скульптури лицарів перебували в аварійному стані. Їх розчистили від цементу, провели чистку несучих арматур, обробили антикорозійною фарбою. Спеціалісти вирішили їх не знімати з будинку (інакше вони б взагалі розсипались), а укріпити на місці. 99 відсотків (!) робіт вже виконано – зараз скульптури законсервували.

Навесні наступного року завершать “балдахіни” (так їх між собою називають скульптори) – готичні детальки, які накривають лицарів зверху. Окрім Олега Капустяка, реставрацію проводили скульптор Юрій Полідович, форматор Сергій Данько. Роботи тривали два місяці.

“Деякі деталі ми демонтували, – каже Олег Капустяк. – Праву руку в лівого лицаря, ноги в обох скульптур, в лівого лицаря праву руку – ці деталі були в поганому стані. Потім їх встановили на місце. Думки скульпторів розійшлися, тому скульптури вирішили не знімати та й коштів не вистачало”.

Олег Капустяк зізнається, що лицарі простоять на будинку років десять, але чорний метал має здатність розширятися та руйнуватися. Отже, на стіні вони “жити” довго не зможуть. Все ж таки їх доцільно було б замінити копіями.

Такий проект свого часу запропонував для нашого міста авторитетний скульптор з Великобританії Кріс Клір. Натомість оригінали цінних експонатів можна було б презентувати в музеї скульптури – його місцеві архітектори пропонують відкрити у Палаці мистецтв. Тим часом львівські кам’яниці разоміз скульптурами невпинно волають про допомогу – більшість з них розвалюється просто на очах.

Окрім цих скульптур на вулиці Валовій, про допомогу волають інші лицарі, зокрема на Чорній кам’яниці та на будинку на площі Ринок, 3.

Йдеться про будинок по Валовій 11 – це його пофарбували у жовтий колір і на його фасаді є скульптури рицарів. На фасаді будинку по Валовій 3 ні того ні другого немає. Нам з Києва це ліпше видно, ніж місцевій журналістці. М.Ж.