Катедральна пл.

На захід від південно-західного кута площі Ринок розташована площа Катедральна. З 1795 року це була вулиця Катедральна, а з 1828-го стала площею Капітульною на честь капітули – ради при єпископі римсько-католицької церкви, яку утворює колегія духівництва катедрального собору для управління дієцезією (єпархією). З 1950-го до 1991 року площа мала назву Рози Люксембург на честь діячки німецького комуністичного ліворадикального руху.

Забудова: ренесанс, бароко, ампір, класицизм.

2006 року під час археологічних робіт, пов’язаних із прокладанням нової трамвайної колії, на площі Катедральній виявили багато цікавих об’єктів, насамперед залишки кладовища та готичну споруду на північно-східному розі площі, якої не існує на старих мапах. Цю споруду археологи доволі ретельно дослідили і зробили висновок, що це брама готичного періоду, яка вела до катедрального подвір’я, але це могла бути й каплиця чи гробівець.

Джерело: “”, 22 грудня 2006 року, № 65 (1046)