Князя Романа вул.

Князя Романа вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Баторія;

до 1992 р. вживалась назва вул.Ватутіна;

з 1992 р. вживається назва вул.Князя Романа.

Площу Галицьку з вулицею Івана Франка з’єднує вулиця Князя Романа, названа так 1992 року на честь галицько-волинського князя Романа Мстиславича (1150-1205). Від початку XVI століття вона була частиною вулиці Гончарської; від XVIII століття називалася Галицького передмістя; від 1871 року була частиною вулиці Галицької; від 1885-го мала назву Баторія на честь польського короля Стефана Баторія (1576-1586); 1940 року стала Свердлова на честь російського більшовицького діяча Якова Свердлова (1885-1919); у часи німецької окупації – Вермахтштрассе; у 1944-1992 роках називалася Ватутіна на честь радянського генерала Ніколая Ватутіна (1901-1943). Провулок від вулиці Князя Романа до вулиці Нижанківського від 1863 року був вулицею Поштовою Старою, від 1871 року мав назву Святого Шимона, у 1946-1955 рр. – Бордуляка на честь українського письменника Тимофія Бордуляка (1863-1936), від 1955-го – Ватутіна. Від польських часів вулицею пролягала трамвайна колія, її розібрали 2002 року.

Забудова вулиці: класицизм, історизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 28 листопада, 2008 року, № 176 (484)