2009 р. Паркан на голови

Ірина Залецька

Дата: 21.03.2009

У Львові знову валиться “нічийна” власність. Замість Божого благословення, на прихожан церкви св. Климентія може впасти… цегла. У храмі Климентія Папи, що на вул. Генерала Чупринки, розвалилася частина цегляної огорожі. Наразі місто класифікувало це як надзвичайну ситуацію і дало кошти на реставрацію. Однак у не вельми втішному стані перебуває й решта комплексу монастиря. Що буде, якщо руйнація триватиме, наразі не відомо, адже досі не зрозуміло, у чиїй власності перебуває комплекс і хто за нього відповідає.

Цегляний паркан почав сипатися на хідник ще у середині зими, після чергового потепління. Робітники, які роблять внутрішню реконструкцію храму, підперли огорожу дерев’яною балкою і, щоб убезпечити від руйнації верхню декоративну частину, закріпили її залізною вставкою. На тому й зупинилися, оскільки коштів на реконструкцію забракло. Щобільше, за словами пана Ігоря, який займається внутрішньою реконструкцією храму, обвал стіни стався завдяки недогляду “Укртелекому”, який сусідує з церквою, тож це підприємство і мало б її ремонтувати.

– З боку приміщень “Укртелекому” несправний дощоприймач. Тому вода з даху текла просто на цегляну огорожу, яка “набрала” води. Поки стояли морози, все було добре, однак щойно потепліло – цегла посипалась. Така ж доля чекає і решту паркану, оскільки потрібно змінювати повністю систему водовідведення церкви, щоб убезпечити її від впливу ґрунтових і дощових вод, – зазначив “Пошті” пан Ігор.

Щобільше, за словами настоятеля храму о. Юрія, не тільки паркан, але й приміщення церкви перебуває в жахливому стані і потребує ремонту.

– Ми звертались до “Укртелекому” з проханням відремонтувати принаймні паркан, але там розвели руками – мовляв, грошей на ремонт нема і не буде. Ми ж виконуємо реконструкцію внутрішніх приміщень і коштів на ремонт огорожі не маємо, – додав настоятель храму о. Юрій.

Справа вирішилась завдяки міській владі. А точніше – завдяки міському голові Андрію Садовому, який є прихожанином цієї церкви. Андрій Іванович відвідав храм на свято Стрітення і був вражений побаченим. Зважаючи на те, що “Укртелеком”, у власності якого де-юре перебуває монастирський комплекс, ніяк не зреагував на звернення міської влади, а Великдень, як то кажуть, на носі, очільник міста наказав виділити гроші і відремонтувати паркан.

Тож підняв на ноги Франківську районну адміністрацію, управління капітального будівництва і управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської міської ради. Ситуацію класифікували як надзвичайну і рішенням міськвиконкому виділили 55 тис. грн з резервного фонду міста.

Міська влада спрацювала, як годинник. За словами Богдана Коваля, начальника управління капітального будівництва ЛМР, “Містопроект” уже провів експертизу і підготував відповідну проектну документацію. Наразі у Ратуші шукають підрядника, який не сьогодні-завтра вже має взятися до роботи.

– Там потрібно полагодити дощовідвідну систему, підправити ґрунтовий насип і відремонтувати безпосередньо сам паркан, – зазначив Богдан Коваль.

Щоправда, ремонтуватимуть лише ту частину паркану, де стався обвал. Решта чекатиме свого часу – точніше свого обвалу. Оскільки місто не має юридичного права фінансувати ремонт будівлі, яка перебуває у власності іншої юридичної особи, – ВАТ “Укртелеком”.

Перешкодою є також те, що монастирський комплекс є нововиявленою пам’яткою архітектури. Проте, за словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, його досі не внесено в перелік пам’яток.

Нагадаємо, за свою понад столітню історію храм св. Климента Папи діяв за призначенням лише півсотні років. Монастирський комплекс кармеліток босих, до якого входив цей храм, був власністю монастиря РКЦ до 1939 року. З 1939 до 1961 року тут розташовувалися каральні органи (МВС, гестапо, НКВС), а згодом – міські телефонні мережі.

Зі середини 90-х років греко-католицька громада св. Климентія УГКЦ домагається передачі храму св. Климентія у її власність. Між “Укртелекомом” і громадою УГКЦ було підписано угоду про вивільнення приміщень костелу, щобільше – це питання порушували й на рівні області. Однак досі приміщення костелу передані громаді лише частково. Зокрема, зараз у користуванні громади перебуває неф (центральна частина церкви) і правий крилос.

Найближчим часом “Укртелеком” планує передати церкві лівий крилос, де колись був вівтар св. Йосипа, а зараз розташовані… туалети. Що ж до решти комплексу монастиря, то коли його передадуть УГКЦ, остаточно наразі не відомо.

“Пошта” протягом двох днів намагалась з’ясувати долю храму у керівника Львівської філії ВАТ “Укртелеком”, однак він не знайшов часу поспілкуватись. А Роман Кураш, начальник відділу у справах національностей та релігії Львівської облдержадміністрації, який свого часу курирував передачу комплексу св. Климентія греко-католицькій громаді, запевнив: приміщення у користуванні громади, тож вона за нього відповідальна.

Джерело: “Суботня пошта”