2007 р. У Львові відреставрували лева з двома тулубами

Дата: 17.05.2007

У Львові завершили реставрацію лева із двома тулубами, що розташований в наріжнику житлового будинку № 11 на вул. Галицькій. Ініціатором та спонсором реставрації лева став Львівський клуб левів, який таким чином зробив свій внесок у святкування 750-річчя міста Львова, – про це сьогодні, 16 травня, Західну інформаційну корпорацію повідомив президент благодійного фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрій Салюк.

Як йдеться у повідомленні, реставрацію організував благодійний фонд «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова». Кошти збирали за підтримки побратимського польського клубу Левів з міста Познань. Проект реставрації підготував архітектор НУ «Львівська політехніка» Юрій Дубик за технологічними рекомендаціями київського Державного науково-технологічного центру консервації та реставрації «Конрест».

Реставраційні роботи виконала скульптор-реставратор Анна Штимельська-Карчевська. Роботи виконували під керівництвом провідного польського реставратора каменю Януса Смази.

Як повідомив Андрій Салюк, під час реставрації на скульптурі виявили датування – 1786 рік, та ініціали T та W. Наразі історики та реставратори працюють над інтерпретацією цих ініціалів.

Довідка ЗІКу.

Восени 2006 року, під час обстеження лева для підготовки документації, фахівці констатували критичний та аварійний стан пам’ятки і провели термінові невідкладні роботи з укріплення скульптури. Навесні 2007 року реставратори завершили роботи з зміцнення автентичної субстанції, відновили втрачені елементи та провели захист скульптури від різноманітних зовнішніх чинників.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»