2007 р. Повернення лева

Мирослава Іваник

Дата: 18.05.2007

У Львові завершили реставрацію скульптури лева на балконі наріжного будинку на вулицях Галицькій і Староєврейській. Скульптура краще відома як “Лев з двома тулубами”. Це єдиний такий лев у нашому місті. А загалом у Львові, за найскромнішими підрахунками, понад 2,5 тисячі левів. І фактично кожен потребує реставраційного втручання.

За словами фахівців, унікальність відреставрованого лева не лише в цікавій іконографії (два тулуби й одна голова), а й у технології виготовлення: його не вирізали з каменю, а виліпили з вапняно-пісочної суміші на дерев’яному каркасі. Це суміш, з якої робили штукатурку, тому скульптура лева була дуже вразлива до погодних умов. Андрій Салюк, президент Благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”, який виступив організатором реставраційних робіт, вважає щастям, що цей лев дожив до нашого часу.

– Під час реставрації лева на щиті ми знайшли дату його виготовлення, – зазначає А. Салюк. – 1786 рік. Це дуже цінна знахідка, оскільки в різних довідниках вказано різні дати виготовлення цієї скульптури.

Проект реставрації лева розробив Юрій Дубик, доцент кафедри реставрації і реконструкції архітектурних комплексів “Львівської політехніки”. А самі реставраційні роботи виконували Анна Штимельська-Карчевська, магістр реставрації каменю Варшавської академії мистецтв, і львів’янин Орест Дзиндра. Вони працювали під керівництвом професора Варшавської академії мистецтв Януша Смази.

До польських колег вирішили звернутися тому, що у Львові бракує фахівців із реставрації каменю і ліпнини. Профінансував реставрацію Клуб левів міста Львова. Як розповів “Газеті” Ігор Грицюк, член Клубу, ідея цієї реставрації виникла ще напередодні святкування 750-річчя Львова.

– Із відходом камінних левів утрачається і дух Львова, – каже він. – Важливо, щоб ці леви залишилися для наших дітей.

Реставраційні роботи коштували Клубу близько трьох тисяч євро. За словами пана Грицюка, це були кошти львівської громади та членські внески. Окрім цього, приблизно половину суми на реставрацію виділили представники побратимського Клубу левів міста Познань. Ігор Грицюк запевнив, що “львівські леви” не збираються зупинятися на цьому, а планують допомогти реставрувати й інші скульптури. Для цього прагнуть залучити Клуби левів з інших країн. Уже навіть є попередня згода з Фінляндії, вони хотіли б реставрувати “Усміхненого лева” на фасаді будинку на площі Катедральній.

– Попри це, дуже важливо, щоб долучалася громада. У Львові є достатньо заможних мешканців, які легко могли б зробити це, – вважає пан Грицюк.

А щойно відреставрованим левом задоволені й мешканці квартири, на балконі якої він “живе”.

– У доброму стані я бачила цього лева лише на фотографіях початку 20 століття, – каже Тетяна Вибрановська, власниця квартири. – Коли ми поселилися в цей будинок, скульптура вже була мало схожа на лева. Швидше нагадувала якусь потвору. Я дуже тішуся, що лева реставрували. Щиро вдячна людям, які зробили це. Особисто накрию цього лева, коли наступного разу ремонтуватимуть будинок, оскільки в радянські часи під час ремонтів його просто заляпували штукатуркою.

Мрії шанувальників львівських левів не закінчуються лише реставрацією скульптур. Окрім реставрації окремих левів у Львові, є і масштабніші плани – створити музей унікальних львівських левів. Цю ідею прагне втілити Юрій Гайда, директор галереї “Равлик”. Він розповів “Газеті”, що вже в липні в галереї відкриють тематичну виставку. Крім фотографій, на ній будуть відлиті з бронзи копії унікальних левів із багатьох львівських будинків.

– Найбільше левів є у Львові – переконаний директор галереї. – У нас є цікаві будинки, на яких розміщено відразу декілька десятків зображень левів. Згідно із задумом, музей має бути динамічним проектом, що розвиватиметься в часі. Плануємо провести каталогізацію всіх левів, зробити їх фотографії, зокрема, зробити великі фотографії вибраних левів і виготовити 80 копій у металі найбільш цікавих і давніх.

Уже відлили п’ять різних левів, що є копіями автентичних. Серед них і унікальний, щойно відреставрований двотулубний. За словами Юрія Гайди, це дуже коштовна справа. Попри це, перші п’ять левів він відлив за власні гроші, щоб усе ж таки довести, що це цілком можливо. Тепер звертається до львів’ян із пропозицією вибрати свого лева та профінансувати його виготовлення.

– Для цього необхідно вкласти 2,5 тисячі гривень, – рахує він, – саме стільки потрібно, щоб виготовити три копії лева: для експонування в музеї, копії для музею та копії для людини, яка дає гроші. Вже попередньо погодилися п’ятеро осіб. Ми сподіваємося, що це лише початок.

Джерело: “