Цитадель

Цитадель

Розмір зображення: 800:431 піксел

Цитадель розташована на горі, обмеженій сучасними вулицями Коперника, Вітовського, Драгоманова та Стефаника. Її територію перетинають вулиці Коцюбинського та Колесси.

Цитадельна гора має три верхи:

східний мав назву Каліча гора (відома з сер. 15 ст.);

західний звався гора Шембека (з поч. 17 ст., від імені власника, відомого львівського патриція); вона звалась також “Турецькі шанці”, оскільки в 1672 р. тут були окопи, з яких турки обстрілювали місто; у 18 ст. на її північному схилі збудовано палац, який від 1791 р. належав С.Вроновському, і з того часу виникла назва гори Вроновських. Пізніше палац було знесено, через нього прокладено сучасну вул.Колесси.

південний звався Познанська гора, або Пелчинська гора. Назва відома з 17 ст. В 1655 р. тут знаходився табір військ Б.Хмельницького і В.Бутурліна. З півдня вона обмежена вул.Вітовського. Перед горою протікав потічок, який у 1820 р. загатили і утворили Пелчинський став з військовою школою плавання. Став проіснував до 1921 р. Нині на його місці розбито сквер перед входом до парку ім.Б.Хмельницького (між вул.Вітовського, Болгарською і Зарицьких).

Проект цитаделі розроблено в 1849 – 1850 рр. в австрійському воєнному міністерстві (архіт.Х.Рессіг, Й.Вондрушка). Цитадель збудовано в 1852 – 1856 рр. Корпус казарм фланковано двома триповерховими баштами. Довкола розташовано 4 башти, оточені ровами.

В 1864 – 1865 рр. Цитадель виконувала роль філії кармелітської в’язниці.

Тут в 1941 р. німецькі окупанти створили концентраційний табір для військовополонених “Шталаг 328”. Тут вони знищили біля 140 тисяч радянських військовополонених [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 51].

Місце героїчної оборони Української Галицької армії проти наступу поляків у 1918 р.