Високий замок

Високий замок

Розмір зображення: 800:600 піксел

Замок 14 ст. (руїни) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Руїни замка 14 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Руїни Високого замку 14 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Загальна площа парку – 36 га.

В 1704 р. замок захопили і зруйнували шведи. Після цього він не відбудовувався.

До кін.18 ст. на горі видобували пісок, а руїни замку розбирали на каміння для міських будівель.

Через сильні селеві потоки зі схилів гори в 1779 р. було розроблено проект заліснення гори, але приступили до робіт тільки у 1835 р.

Нижня тераса парку (Княжа гора) була відділена від власне Високого замку глибокою балкою. Цю балку засипали в 1835 – 1839 рр.

В 1845 р. на нижній терасі спорудили печеру-грот, при ній поставлено дві скульптури левів з гербами міщанських родин (1619 р., скульптор Б.Дікембош).

В 1869 – 1900 рр. насипався курган на честь Люблінської унії. Ці роботи остаточно знищили рештки замку. Абсолютна відмітка оглядового майданчику – 413 м.

В 1874 р. біля вцілілого фрагменту замкового муру було встановлено скульптуру лева, вирізьблену в 1591 р. А.Бемером, яка перед тим стояла перед ратушею. (В 2007 р. скульптури на цьому місці вже не було).

В 1892 р. на нижній терасі спорудили будинок садівника.

Під час боїв за Львів тут 7 – 21 листопада 1918 р. розміщувалась артилерія Української Галицької армії.

В 1957 р. на верхній терасі спорудили телецентр і трансляційну вежу.

Список літератури – на сайті «».