Музей народної архітектури та побуту

Розмір зображення: 800:600 піксел

В 1780 р. власники маєтків у цій місцевості влаштувати прийом імператору Йосифу 2. З того часу парк звався Кайзервальд.

Вул.Чернеча гора, 1, парк Шевченківський Гай. Музей засновано в 1971 р. на площі 60 га. Тут представлено пам’ятки народного будівництва та побуду Полісся, Волині, Бойківщини, Закарпаття, Лемківщини, Гуцульщини, Буковини, Поділля та Галичини [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 62, 66].

Комплекс Львівського музею народної архітектури та побуту [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вулиця Чернеча Гора одержала свою назву за радянських часів. Це асфальтована дорога, яка пролягає на місці колишнього Верхнього Корсо – доріжки, де за Польщі здійснювали кінні прогулянки. Вулиця не має жодних забудов і лише єдину адресу: Чернеча Гора, № 1. За польських часів тут був заклад для неповносправних дітей, якими опікувалися ченці-студити, у 1950-х – дитячий будинок для розумово відсталих. 1971 року на цій території відкрили скансен “Шевченківський гай” – музей народної дерев’яної архітектури просто неба. Тут є шість дерев’яних церков – такої кількості діючих храмів немає в жодному музеї світу. Дерев’яну церкву Божої Мудрості з села Кривки (1763 року) перевезли сюди ще за часів Польщі. Решту будівель звозили з різних куточків України протягом 1970-1980-х років.

Джерело: “”, 6 квітня 2007 року, № 61 (1112)

Лавра св.Іоана Хрестителя (вул.Чернеча гора, № 1). Греко-католицька (станом на 2001 р.).