Дворище із с.Гажин [№ 16]

Дворище з прип’ятського Полісся. 18 – поч. 20 ст.

Існування у минулому комплексів з декількох хат і спільних господарчих споруд повязане з залишками патріархально-родової сім’ї.

Дворище за соціальною ознакою – середняцьке господарство. Воно складається з хати, кліті, току, хліва, стебки, до якої буде добудовано хату.

Хата з с. Гажина, Овруцького повіту, Волинської губ. 18 ст. Зруб з соснового кругляка, дах накатний, укритий колотою дошкою по кокошицях та закрилинах. Вікна волокові, затуляються дощечками. Курна піч, піл, лави конструктивно зв’язані зі зрубом. Хата освітлюється «світачем».

Кліть з села Березова Мозирського повіту, Мінської губ. 19 ст. В ній зберігали збіжжя та хатнє майно

Тік з с. Біловіж, Овруцького повіту, Волинської губ. Кінець 19 ст. Використовувався для обмолоту снопів і зберігання соломи та сіна. Особливість конструкції – дах на підсішках.

Хлів із села Біловіж, Овруцького повіту Волинської губ, кінець 19 ст. Подібний до току.

Стебка з села Познань, Мозирського повіту Мінської губ. Кінець 19 ст. Призначена для зберігання овочів.