Невідомі об’єкти

Тут зібрано об’єкти, яких нікои не існувало в музеї в натурі; але вони фігурували по різних списках пам’яток музею.

Об’єкти, які реально існували, але потім були зруйновані (спалені), показані на своїх місцях у відповідних зонах.

Хата із с.Сухини Корсунь-Шевченківського р-ну Черкаської обл., 1887 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В зоні “Наддніпрянщина” є комора з цього села, але хати нема.

Вітряк із с.Веселе Сумської обл., 19 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вітряк із с.Нехвороща Новосанжарського р-ну Полтавської обл., кін.19 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква із с.Вороблячин Яворівського р-ну Львівської обл., 17 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

У “Зводі пам’яток Києва” (2003 р., т. 2, с. 764) є довідка про неї, неначе вона була змонтована.

Кажуть, що церкву перевезли до музею, і поки деревина була складена в стосах, вона згоріла. Так і не дочекалась, поки її змонтують. Така от музейна охорона.

Хата із с.Благодатне Амвросіївського р-ну Донецької обл., кін.19 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ніколи її не було; нема її й у “Зводі пам’яток Києва” (2003 р., т. 2, с. 773).

Коптильня із с.Олександрівка Білозерського р-ну Херсонської обл., поч.19 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].