Поховання Ієрофея (Малицького О.)

Надія Нікітенко

503.1.5. Поховання Ієрофея (Малицького О.) 1799 (іст.).

У південній частині собору Cвятої Софії, в склепі під Свято-Успенським вівтарем, під західною стіною.

Ієрофей (світське ім’я – Малицький Оникій; 1727, Чернігів – 2.09.1799, Київ) – митрополит Київський і Галицький. Навчався у Чернігівській семінарії. Викладав у духовній семінарії при Троїце-Сергієвій лаврі, з 1758 – префект Воронезької духовної семінарії, де викладав поезію і риторику.

Тут же прийняв чернечий постриг. З 1762 – ігумен Думницького Різдва Пресвятої Богородиці монастиря Чернігівської єпархії, з 1772 – намісник Борисоглібського монастиря у Чернігові, з 1774 – архімандрит чернігівського Єлецького Свято-Успенського монастиря, одночасно з 1776 – перший ректор духовної семінарії. 1788 висвячений на єпископа Чернігівського і Ніжинського.

1 квітня 1796 хіротонізований на митрополита Київського і Галицького з титулом архімандрита Києво-Печерської лаври, призначений членом Святійшого Синоду. Прибув у Київ 26 травня того ж року. Опікувався Києво-Могилянською академією. Домігся, щоб закритий 1786 Києво-Братський Богоявденський монастир було відновлено як обитель другого класу з наданням їй штату, ризниці й церковного начиння скасованого у Чернігівській єпархії Гамаліївського Харлампіївського монастиря. Тоді ж, за іменним указом, було виділено по 150 крб. штатного утримання на десять соборних храмів Київської єпархії.

1936 під час археологічних досліджень поховання було розкрите, в ньому виявлено ритуальне вбрання і шестикінцевий дерев’яний хрест.

Надгробок цегляний, зацементований, побілений. На стіні – дерев’яна табличка з меморіальним написом.

Література:

НА ІА НАНУ, ф. 20, № 71-а; Андрущенко М. В. Малицький (Думницький) Оникій // Києво-Могилянська академія в іменах. ХVII – ХVIII ст.: Енцикл. видання. – К., 2001; Аскоченский В. И. Киев с древнейшим его училищем – Академией. – К., 1856. – Ч. 2; Белгородский А. Киевский митрополит Иерофей Малицкий (1796 – 1799 гг.). – К., 2126 1901; Евгений (Болховитинов). Описание Киевософийского собора и Киевской иерархии. – К., 1825; Лебединцев П. Г. Описание Киево-Софийского кафедрального собора. – К., 1882; Нікітенко Н. Під покровом Святої Софії: Некрополь Софійського собору в Києві. – К., 2000.