Монастир св.Кирила

Кирилівська церква

Кирилівська церква

Розмір зображення: 600:800 піксел

Кирилівська церква 12 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 9].

Кирилівська церква 12 ст. (вул.Фрунзе, 103) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Кирилівська церква сер.12 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Кирила 12 ст.; відбудова 1605 р. В кін.17 ст. надбудовано 4 бічних куполи, в сер.18 ст. – західний фронтон [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Біля 1760 р. І.Г.Григорович-Барський оновив церкву у стилі бароко, добудував фронтон з ліпленими прикрасами [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 228].

26 січня 1765 р. ігумен Тарасій подав митрополиту Арсеній Могилянському записку про потреби монастиря. Найголовніше – відремонтувати дах Троїцької церкви, бо він дуже старий і прогнилий, і через те псується мурування. Також верхи, покриті жестю, попсовані, і через те руйнуються барабани. Монастир не мав коштів на ремонт, і митрополит дозволив вдпустити на 2 роки ченця на Січ для збору милостині [Кузьмук О. Начальники січових церков. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 586 – 588: грамота А.Могилянського для Кирилівського монастиря з 13.12.1768 р.].

Список літератури – на сайті «».

m_a_d_m_a_x Спадщина. Київ. Кирилівська церква. / Наследие. Киев. Кирилловская церковь. (21.10.2018) , ,

1966 р. Історія українського мистецтва (+)
1968 р. По Україні (+)
1982 г. Украина и Молдавия (+)
1999 р. Звід пам’яток Києва (+)
Фотогалерея (+)
В 1734 р. церква згоріла. Живопис 12 ст. виконано в техніці секко на вапняному одношаровому тиньку 1.5 – 2 см завтовшки. Працювало кілька майстрів:…
Стінопис (+)
Іконостас