1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Яскравою пам’яткою XII ст. є Кирилівська церква та її фресковий живопис. Вона розташована в урочищі Дорожичі і, як укріплений пункт, контролювала шлях з Києва на Вишгород, Чернігів, Полоцьк, Смоленськ. Тому чернігівські князі Ольговичі, що довго і вперто боролися за київський престол, заснували тут свій «отчий» монастир, а коло 1146 р. збудували в ньому церкву св. Кирила. В плані вона повторює Успенський собор Києво-Печерської лаври. Спочатку вона мала одну баню; тільки в XVII ст. було споруджено чотири бічних. Лаконізм мас граничний. Нерухомий масив будівлі з закомарами на одному рівні увінчаний великою банею. Могутні лопатки з півколонами чітко членують фасад храму відповідно до планово-просторової організації.

У розписах можна відзначити дві манери: одна – з помітними романськими рисами (важкі складки одежі, тяжкі постаті площинно розстелені); друга – примикає до манери Алімпія, з чудовою граціозною побудовою лінійного ритму, легким рухом, свободою в поворотах постатей. Справжнім малярським шедевром є постать ангела, який веде маленького Іоанна (майбутнього Предтечу) в пустелю. На ньому прозорий білий гіматій, перекинутий через плече, спадає безліччю дрібних складок.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 42.