2010 р. Мінкультури: з Лаври не будуть нерозсудливо виселяти музеї

Дата: 18.11.2010

У Міністерстві культури і туризму запевняють, що жоден музей не буде «вилучений» з території Києво-Печерської Лаври до того часу, поки йому не буде підібрано належне приміщення для переїзду. Про це в понеділок, 15 листопада, повідомив заступник міністра культури і туризму Тимофій Кохан. Зокрема, йдеться про Музей історії українського театру та Музей українського декоративного мистецтва.

Кохан зазначив, що в Мінкультури створено спеціальну комісію, що розробляє питання про переміщення музеїв з території Лаври. Комісію очолює особисто міністр культури Михайло Кулиняк.

«Я уповноважений передати позицію міністра культури, міністерства щодо цього питання. Жоден з музеїв, які зараз знаходяться на території Лаври, не буде переміщено, поки для цього музею не буде знайдено належне приміщення для експозиції. До того часу жодних переїздів, переселень не буде», – запевнив він.

При цьому Тимофій Кохан висловив думку, що найкраще було б розмістити ці музеї на території «Мистецького арсеналу», коли його будівництво й облаштування буде завершено. «Потрібно будувати музеї. Ну немає зараз у Києві, якщо подивитися, жодного пристойного приміщення для перенесення туди таких музеїв», – зазначив чиновник.

Генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова пояснила необхідність звільнити приміщення, в яких зараз працюють зазначені музеї, зокрема, так:

«Є питання, яке полягає в тому, що у нас, – у Києво-Печерського заповідника – 70 тисяч експонатів, які лежать на полицях у фондах Лаври. Ми зараз якось намагаємося щось зробити. Але у нас немає площі, щоб зробити музей Києво-Печерської Лаври, зробити Музей біблійної книги. Тобто, музеї, які безпосередньо мають бути в Лаврі…».

Громова підкреслила, що розуміє, що такі унікальні музеї (театральний і декоративного мистецтва) можуть бути кудись переведені зі своїми експозиціями без втрат колекції тільки один раз.

«І поки не буде знайдено достатнього, належного приміщення, всі музеї працюватимуть на території Києво-Печерської Лаври і працюють зараз», – зазначила директор заповідника.

«Дзеркало тижня»