2010 р. Лист громадських діячів до Президента України з приводу виселення музеїв з території…

Президенту України Януковичу Віктору Федоровичу

2010 р. Лист громадських діячів до Президента України з приводу виселення музеїв з території Києво-Печерської лаври

Шановний пане Президенте!

Звертаємося до Вас як до гаранта Конституції.

Урядом України прийнято рішення про відселення протягом року з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника усіх «сторонніх» організацій, діяльність яких не пов’язана з діяльністю Заповідника. Під це визначення підпали три відомі в Україні музеї, які мають світове значення, а саме:

– Національний музей українського народного декоративного мистецтва;

– Музей театрального, музичного та кіномистецтва України;

– Музей книги і друкарства України.

Виселення музеїв з приміщень не тільки суперечить ст. 14 Закону України «Про музеї та музейні справу», а й призведе до знищення цих архіважливих і для держави, і для народу України храмів культури. Музеям, які підлягають виселенню, не запропоновано жодного належним чином обладнаного приміщення, що свідчить про абсолютну байдужість до подальшої долі не менш знакових, ніж сам Заповідник музейних установ, зібрання яких нараховують близько 500 тис. одиниць збереження.

Слід зазначити, що ці музеї є невід’ємною частиною історико-культурного заповідника, його музейною складовою: входили до Заповідника і у форматі Музейного містечка (до війни), і у форматі Музейного об’єднання. Колекції цих музеїв зберігають і представляють численним відвідувачам найкращу частину Музейного фонду України, яка є генним кодом нації.

В Києві вже є сумний «досвід» нищення Музею історії міста Києва, який був відселений 7 років тому з Кловського палацу. До цього часу 200-тисячна музейна колекція знаходиться в ящиках в Українському домі і не доступна ні дослідникам, ні відвідувачам: музей фактично перестав існувати..!

Крім іншого, переселення музеїв вимагає значних фінансових витрат, які обраховуються сотнями мільйонів гривень, і яких у державі, що потерпає від економічної кризи, просто нема. Таке відселення вимагає відповідного часу на демонтаж експозицій, ретельне пакування та перевезення музейних колекцій, наукове і художнє проектування нових експозицій, інженерно-технічне оснащення музейних сховищ, експозицій, реставраційних майстерень тощо, і за 1 рік таку роботу, без втрат культурних цінностей – найціннішого, що є в Україні, здійснити нереально. В очах світової громадськості Україна знову постане як «варварська держава», яка нищить власну культурну спадщину.

Сподіваємося на Ваше втручання в питання збереження національної культурної спадщини.

З повагою,

Академік НАН України, Герой України, голова Спілки краєзнавців України, голова Всеукраїнського фонду відтвореня видатних пам’яток ім. О. Т. Гончара Тронько П. Т.

Академік НАН України, голова Фонду культури, Герой України, голова комітету з Національної премії України імені Т. Шевченка, член Громадської гуманітарної Ради при Президентові України Олійник Б. І.

Академік НАН України, директор Інституту археології НАН України, голова УТОПІК, член Громадської гуманітарної Ради при Президентові України Толочко П. П.

Поет, письменник, Герой України, член Громадської гуманітарної Ради при Президентові України Драч І. Ф.

Джерело: “Всеукраїнська Асоціація музеїв”