2007 р. Наступні три корпуси Києво-Печерського заповідника передали свято-Успенській лаврі

Дата: 27.10.2007

Київська міська рада тільки вчора (25 жовтня) на своєму пленаному засіданні дала згоду на передачу Національним Києво-Печерським заповідником в безкоштовне користування (займ) три корпуси свято-Успенській лаврі, інформує «ГлаVred». Серед переданих будівель: корпус № 71-а – сторожка, до якої примикала знесена в ніч з 7 на 8 жовтня в’їзна брама з кріпосною стіною.

Створена 18 жовтня депутатами Київради спеціальна робоча група після вивчення ситуації з майном Києво-Печерського заповідника вирішила підтримати пропозицію про передачу свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ (МП) сторожки при вході в Гостинний двір монастиря на вул. Січневого повстання, 25 (корп. 71-а, загальною площею 40 кв. м), розміщеної поряд Південної башти (корп. 89, загальною площею 67 кв. м.) і церкви Спаса на Берестові (корп. 84).

Про те, що всі необхідні узгодження, зокрема, від Міністерства культури і туризму України на передачу цих корпусів Київрада отримала, повідомив на засіданні ради голова Постійної комісії з питань власності Володимир Дейнега.

Водночас робоча група не підтримала пропозицію про передачу монастирю корпусу № 35 – магазину для продажу ікон 1902-1903 рр., загальною площею 411 кв.м. на вул. Січневого повстання, 25. Повернутися до розгляду питання щодо цього корпусу пропонується після його узгодження з Мінкультури і туризму України.

Проект рішення про надання згоди Національному Києво-Печерському заповіднику на передачу майна територіальної громади міста в безкоштовне користування (займ) свято-Успенській лаврі було запропоновано для розгляду сесії 18 жовтня.

Проте запрошені на сесію генеральний директор Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевець і представники відповідних державних структур і громадських організацій відзначили необхідність вивчення питання використання майна заповідника церковною організацією. Підставою для цього стала, зокрема, ситуація з руйнуванням однієї з пам’яток заповідника.

Кролевець ще тоді повідомив, що 89-й корпус, тобто башта – не самостійний корпус, а будівля, яка перебуває в системі оборонних споруд. Щодо корпусу 71-а він відзначив, що це частина конструкції, яка була зруйнована з 7 на 8 жовтня і яка була зайнята без відповідних рішень.

«Якщо рішення (про чергову передачу корпусів монастирю – ред.) буде ухвалено, то це буде просто практикою заохочення продовження неправових дій із захоплення майна і фактом відкритого руйнування національного закладу культури», – підкреслив на минулій сесії гендиректор заповідника. Він закликав депутатів Київради відкликати даний проект рішення.

У свою чергу, керівник Держслужби охорони культурної спадщини України Микола Кучерук заявив: «Те, що відбулося з брамою лаври, в тому ніяких дій з її руйнування свідомо не було здійснено». Він сказав, що готовий це підтвердити документами з висновками проведених професійними інститутами досліджень і обстежень.

Кучерук повідомив, що розроблено проект реставрації воріт в’їзду до нижніх печер на замовлення свято-Успенської лаври, а також виділено кошти на здійснення протиаварійних заходів, у т.ч. кошти передбачено і на реставрацію знесеної брами і сторожки.

За інформацією Кролевця, на сьогоднішній день в користуванні Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника перебуває близько 15% всіх приміщень лаври, близько 40% – в користуванні церковних організацій і ще близько 40% – в користуванні орендарів, які представляють державні заклади культури (Державна історична бібліотека, музеї і тому подібне).

Джерело: РІСУ