2007 р. У Лаврі стосунки з’ясовують лайкою і прокльонами

Богдан Приходько

Дата: 02.04.2007

– Я таких злих очей у людини ще не бачила. Він хрестив нас та кричав: ”Я вас ненавиджу! Проклинаю вас на смерть!” – розповідає ”ГПУ” Наталія Литвин, науковий працівник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Кандидат мистецтвознавства Аліна Кондратюк та ще 5 працівників заповідника стверджують, що архієпископ Вишгородський Павло прокляв їх через конфлікт за три будинки на території Лаври. Зараз їх займає світська установа – адміністрація заповідника. Церковні ієрархи доводять, що корпуси № 54, 55 та 58 за законом належать монастирю.

За словами Наталії Литвин, 28 лютого близько 16.30 до корпусу № 55 Києво-Печерської Лаври увірвалося кілька монахів. З ними був і архієпископ Павло – голова Синодальної комісії УПЦ у справах монастирів, намісник Києво-Печерської лаври.

– Стали вимагати, аби працівники заповідника негайно звільнили приміщення, – згадує вона. – Обзивали нас безбожниками, тунеядцями, кровопийцями та сволочами, які все руйнують. Більшість серед нас були жінки.

Литвин запевняє, що архієпископ не пробував залагодити конфлікт.

– Закінчується піст, скоро Великдень. За цей час міг підійти до нас і просто по-людськи поговорити. Проклинаючи нас, владика заявив, що він уже прокляв археолога Віктора Харламова і той помер через два місяці від серцевого нападу. А нас він сподівається ”зжити зі світу” за більш короткий час. Як може священик бажати людям смерті? Це великий гріх.

7 березня музейники почали виселятися з корпусу № 55.

– Переносили свої речі до сусіднього 54-го корпусу майже два тижні, – каже Наталія Литвин. – Щодня приходив до нас архієпископ та наглядав за процесом переселення. Зараз ми працюємо у 54-му та 58-му корпусах, але й звідси нас також виганяють. Куди нам іти, не знаємо

Працівники заповідника написали колективного листа главі Української православної церкви Московського патріархату митрополитові Володимиру. Просили роз’яснити, як він відреагує, якщо прокляття здійсниться.

– Це наклеп і брехня! Я ніколи і нікого не проклинав, – заявляє ”ГПУ” 46-річний архієпископ Павло. – ”Су…и, сволочі, шкода, що вас всіх у 17-му році не видушили та не вирізали!” – так вони нам кричали. Як жінки можуть казати такі речі?

Священнослужитель сказав, що він не бачить причин для конфлікту. За його словами, приміщення корпусів №№ 54, 55 та 58 церква здавала заповіднику в оренду. Зараз її термін закінчився, і священики бажають отримати своєї приміщення назад.

– У нас була домовленість із заповідником. Вони сказали: покажіть нам рішення мерії про передачу корпусів у власність храму і ми відразу ж виселимось. Коли ж ми прийшли до них із таким рішенням, ці неуки почали репетувати.

Архієпископ додає, що працівники історико-культурного заповідника не залишаться на вулиці, бо мають свої приміщення у верхній частині храму.

– У звільнених же корпусах №№ 54, 55 та 58 в нижній частині нашої території ми плануємо зробити семінарію, корпус для життя братії та готель для паломників, – каже священик.

Джерело: “Газета по-українськи”