2009 р. Битва за майно київського монастиря

Цими вихідними з новою силою спалахнув давній конфлікт навколо будинків Свято-Троїцького чоловічого монастиря у Китаєві.

У суботу, 8 серпня, жителі Голосіївського району взяли штурмом одну зі споруд Свято-Троїцького чоловічого монастиря – Китаєвської пустині. Перед захватом приміщення люди провели мітинг, на якому звинуватили монахів у рейдерстві.

Згодом учасники акції, за якою спостерігала міліція і представники ЗМІ, почали виламувати двері у будинку за адресою вулиця Китаєвська, 32/5. За їхніми словами цей будинок, де зараз живуть монахи, належить 20-річному хлопцю, якого представники монастиря вигнали звідси півроку тому після смерті його матері. Після того, як вони потрапили до будинку, там замінили двері.

Монахи спостерігали за всім, що відбувається спокійно. За словами намісника монастиря, на його території зараз незаконно проживають люди, які орендують житло у тих, хто мешкав тут до того, як комплекс передали монахам. Зараз на місці інциденту працюють правоохоронці, а на території монастиря для попередження зіткнень чергують беркутівці і представники патрульно-постової служби.

Війна за Китаєвську пустинь ведеться з 1990-х років. У 2002 році весь комплекс, зокрема й житлові будинки, рішенням Кабміну був переданий монахам. Однак через кілька місяців місцева райрада знову повернула будинки у комунальну власність. Представники монастиря вважають останнє рішення незаконним.

Жителі Китаєва знесли огорожу Свято-Троїцького монастиря

30.08.2009, 09:40

Жителі Голосіївського району Києва здійснили силову акцію у Свято-Троїцькому чоловічому монастирі, повідомляє 5 канал.

Жителі Китаєва повалили паркан з колючого дроту навколо храму, встановлений ще сім років тому.

Саме тоді держава віддала монастирю цілий комплекс житлових будинків. При цьому альтернативного житла людям не надали, зазначає телеканал.

Ситуація загострилася останнім часом, коли стало відомо, що частину цих земель планують передати приватному забудовнику.

8 серпня, група невідомих за підтримки правоохоронних органів захопила приміщення Свято-Троїцького Китаївського монастиря.