Дзвіниця

Дзвіниця

Дзвіниця 1768 р. Зруйнована в 1950-х рр. Передбачено відтворення [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 101].

Китаївської пустині дзвіниця. Кам’яна, чотириярусна, заввишки 47 м, зведена в 1829 – 1837 рр. архітектором І. Богдановим (ймовірно, за проектом А. Меленського). Стояла на відстані 50 м від західного фасаду Троїцької церкви Китаївської пустині Києво-Печерської лаври. Перший ярус, у якому була церква, у плані являв собою прямокутник. Західну і східну стіни прикрашали портики з трикутними фронтонамм та доричними колонами. Три верхні у плані круглі яруси було оздоблено декоративними нішами, напівциркульними дзвоновими прорізами та колонами доричного та тосканського ордерів. Дзвіниця завершувалася напівсферичною банею зі шпилем.

Пам’ятку було розібрано в 1932 р. Містилася в урочищі Китаєве, на вул. Китаївській, 15.