2009 р. Свято-Троїцький монастир у Києві, який опинився в епіцентрі конфлікту, не закриють

Питання про закриття Свято-Троїцького Китаєвського чоловічого монастиря (УПЦ МП) у Києві не розглядалося на громадських слуханнях 12 вересня за участю жителів вулиці Китаєвської, представників районної влади і монастиря.

Про це у вівторок, 15 вересня, повідомила прес-секретар Голосіївської районної державної адміністрації в Києві Інна Лупашко.

“Не було питання про ліквідацію монастиря”, – сказала Лупашко.

За її словами, на громадських засіданнях обговорювалися питання незаконного будівництва кладовища та автостоянки на вулиці Китаєвській, можливості проведення приватизації житла мешканців мікрорайону, забезпечення вільного доступу до зон відпочинку поблизу Голосіївського лісу.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що під час громадських слухань у суботу, 12 вересня, було прийнято рішення припинити діяльність Свято-Троїцького чоловічого монастиря на території мікрорайону Китаєво у Голосіївському районі Києва.

“У підсумковому документі, прийнятому за результатами громадських слухань, містяться рішення щодо припинення незаконного будівництва кладовища та автостоянки, а також перебудови житлового будинку по вул. Китаєвська, 32 / 1; про відновлення об’єктів, зруйнованих під час незаконного будівництва”, – сказала І. Лупашко.

Прийнято також рішення про проведення приватизації житла, в якому проживають члени територіальної громади мікрорайону Китаєво, контролю за відведенням земельних ділянок, звітності органів влади перед жителями району. Також вирішено надати забезпечення вільного доступу до зон відпочинку (ділянка вздовж Голосіївського лісу і каскад штучних озер).

За підсумками слухань також слід вирішити питання щодо вилучення з тимчасового безкоштовного користування Свято-Троїцького чоловічого монастиря Китаєвського майнового комплексу Київського державного науково-виробничого учбового комбінату по вул. Китаєвській.

Лупашко повідомила, що до протоколу слухань ініціативна група також внесла питання про скасування рішення Кабінету міністрів за 2002 рік, згідно з яким монастирю було передано весь монастирський цілісний комплекс, у тому числі житлові будинки.

За даними прес-секретаря Голосіївської районної державної адміністрації, такі громадські слухання відбудуться в жовтні.

Нагадаємо, що в серпні близько сотні киян спробували відвоювати будинок біля Свято-Троїцького чоловічого монастиря, розташованого в Голосіївському районі Києва. Захоплення приміщення Свято-Троїцького Китаєвського монастиря здійснила ініціативна група мешканців Голосіївського району.