Будівлі фортеці

Казарма жандармського полку

Казарми фортеці 1830 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 7].

Казарма жандармськог полку 1844 – 1847 рр. (вул.Московська) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Казарми жандармського полку 1844 – 1847 рр. (вул.Московська, 22) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

У Києві вкотре спотворили вигляд “Київської фортеці” (19 Вер 2013)

“Влітку 2013 року споруду спіткало покращення, – пише Афанасьєв. – цегляні стіни у 4-5 цеглин дбайливо прикрасили утеплювачем, на другому поверсі башти заклали бійниці”. За словами блогера, автентичні вікна будівлі замінили білими склопакетами, а до стіни прибудували вентиляціййні труби майбутньої їдальні.

1999 р. Звід пам’яток Києва (+)