Будинок з історією (№ 23)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок, у якому жила С. Крушельницька (вул. С. Крушельницької, 23) – пам’ятка історії (перша половина XX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Будинок, у якому жила оперна співачка С.А. Крушельницька (вул. С. Крушельницької, 23) – пам’ятка історії (1903, 1939 – 1952 рр.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Будинок (вул.Крушельницької, 23) споруджено в 1884 р. (архіт. Якуб Крох). Балкон 2-го поверху прикрашений алегоричними статуями Скульптурами та Музики в античному дусі (Л.Марконі).

В 1903 р. будинок купила славна українська співачка Соломія Крушельницька (1873 – 1952). Вона жила тут під час своїх приїздів до Львова, а з листопада 1939 до 1952 р. – постійно.

На фасаді в 1973 р. встановлено меморіальну дошку С.Крушельницькій (скульптор Е.Мисько).

В 1991 р. тут відкрито музично-меморіальний музей С.Крушельницької. Понад 10 тис. одиниць (1999 р.).

Будинок пам’ятний також тим, що тут до 1939 р. мешкали адвокат Володимир Старосольський (1878 – 1942) і його дружина музикант Дарія Старосольська (1881 – 1941).

У будинку № 23 міститься музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької, на його фасаді вміщено меморіальну дошку, яка сповіщає, що у 1903-1952 роках тут жила видатна українська співачка.

Джерело: “”, 10 жовтня 2008 року, № 149 (457)

Мешканці затопили музей Крушельницької: знищено дві експозиційні зали (5.10.2017 р.)